x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Budismul, în trei paşi

Budismul, în trei paşi

16 Mai 2010   •   00:00
Budismul, în trei paşi
5706-120291-untitled1.jpgToate marile religii ale lumii poartă în esenţă acelaşi mesaj care se poate exprima extrem de concis în numai  două cuvinte: iubire şi compasiune. Budismul nu este nici el o excepţie.

Consecventă vocaţiei de a face cunoscute pu­blicului larg cărţi fundamentale ale spiri­tualităţii universale, Editura "Herald" prezintă cititorului român încă trei apariţii cu totul speciale de­dicate budismului.

Prima dintre acestea este "Esenţa doctrinei buddhis­te. Calea spre Trezie", care este o sumă de comentarii făcute de Gonsar Rinpoche la unul din textele de bază ale doctrinei.  În Esenţa reunită, un text de maximă lapidaritate, Venerabilul Pabongka Rinpoche oferă toate îndrumările necesare pentru parcurgerea căii spre trezie şi dobândirea Iluminării. Contextul în care a fost redactat este simplu: unul dintre discipoli i-a cerut într-o zi Maestrului Pabongka să-i dea un sfat foarte concis pe care să-l poată aplica în viaţa de zi cu zi şi care să dea rezultate eficiente. Maestrul îi îndeplini dorinţa răspunzându-i printr-un text lapidar, Esenţa reunită. Acesta este de fapt rezumatul altei cărţi foarte cunoscute şi traduse în diferite limbi, intitulate Eliberarea în căuşul mâinilor, o învăţătură şi un rezumat amănunţit al Lam Rimului. Acest text conţine toate punctele esenţiale ale Dharmei, explicate în mod clar şi precis.

"Cartea tibetană a morţilor"  (Bardo Thödol) este un text esoteric, straniu, profund, tulburător, însă pe care am fi tentaţi să-l catalogăm, cu optica noastră de europeni, ca fiind lipsit de credibilitate şi de-o îndrăzneală fără margini. Cine poate lua o scriere care ne prezintă, cu lux de amănunte, ceea ce se petrece după moarte mai în serios decât ca pe o fabulă bine scrisă şi-atât? Cu toate acestea, în măsura în care a pătruns până acum la noi, prin traduceri în limbile de largă circulaţie, dar mai ales în Occident, "Cartea tibetană a morţilor" se bucură de o mare audienţă, şi aceasta nu numai datorită valenţelor poetice deosebite ale scriiturii. Este vorba aici despre un fenomen psiho-social mult mai complex şi mai dramatic, de pierdere a sentimentului religios, manifestându-se în special, aşa cum afirma Mircea Eliade, printr-un sentiment de desacralizare a morţii.

Cea de-a treia carte, "Comorile budismului tibetan", reprezintă o culegere de discursuri ale liderului spiritual Dalai Lama (în imagine). Acesta, aflat în prezent în exil în India, a vizitat Statele Unite în 1979 şi 1981, şi Canada în anul 1980. Pe parcursul turneelor sale, Dalai Lama a ţinut conferinţe la numeroase universităţi, colegii, întruniri ecumenice, centre budiste şi întâlniri publice, răspândind mesajul bunătăţii şi al compasiunii, adresat atât Occidentului, cât şi întregii lumi. Nefiind adresat doar budiştilor sau credincioşilor, mesajul său reaminteşte omenirii importanţa bunătăţii, a iubirii şi a compasiunii pentru întreaga societate. Chemând întreaga lume să recunoască contribuţia adusă de metodele dezvoltate în cadrul religiilor pentru cultivarea unor atitudini armonioase, Dalai Lama ne cere să luăm în consideraţie situaţia de­licată în care se află lumea contemporană şi să lucrăm, la nivel individual, la remodelarea atitudinilor pentru o societate mai bună.

×
Subiecte în articol: special