x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Calea pietruita spre UE

Calea pietruita spre UE

23 Mai 2005   •   00:00

Cand intra in Europa, elevii de pe Valea Doftanei vor sa aiba mai multe calculatoare, o scoala noua si locuri de munca pentru mame, ca doar tatii si-au gasit slujbe prin sat.

  • de EUGENIA MIHALCEA
  • INTEGRARE

  • CONCURS. Copiii din Secaria s-au intrecut in cunostinte despre Uniune
    Mai multe fete imbracate toate cu geci de blugi, pe post de uniforma, si un baiat asezat in capul mesei reprezinta echipa Jean Monnet. Din cealalta echipa, Robert Schuman, fac parte doi baieti. Elevii de la Scoala cu clasele I-VIII din satul Secaria, comuna Valea Doftanei, judetul Prahova, au participat la un concurs despre Uniunea Europeana, mai exact "Zece intrebari despre Uniunea Europeana".

    Selectati mai intai la nivelul scolii, tinerii din clasele V-VIII se intrec care stiu mai multe date despre UE. Au o sala plina de sustinatori, colegi de-ai lor din alte clase mai mici, cu stegulete ale UE, pe care le flutura de fiecare data cand cineva da un raspuns corect sau gresit.

    INFORMATIZAREA LA SATE. Premiul? Un calculator, care ramane la scoala din Secaria, indiferent daca il castiga Schuman sau Monnet. E vorba doar de mandria elevilor care fac parte din echipa, a profesorilor si a pustilor din banci, claie peste gramada, care aplauda, spun bancuri pe susotite sau sparg seminte. Oricum, computerul ajunge in cabinetul directorului, din cauza ca nu au o sala special amenajata pentru calculatoare. Nu au nici Internet, asa ca elevii care vor mai multe informatii despre Uniune gasesc pliante la biblioteca.

    Scor strans, dar Robert Schuman castiga pe ultima suta de metri, adjudeca pentru scoala calculatorul, si copiii fug repede din sala.

    DATE. Ce cred ei ca se va schimba cand Romania va intra in Uniunea Europeana? "La intrarea in UE, scoala va fi mai buna, noi vom invata mai mult", spun fetele in geci de blugi. Cat despre dorintele copiilor dupa aderare, vor sa li se renoveze scoala, sa nu invete mai multe materii - cu toate ca ei asa cred ca se va intampla - , sa aiba mai multe calculatoare ca sa faca si ore de informatica. "Acum nu se face informatica in scoala noastra din cauza faptului ca nu avem calculatoare" spune Corina.

    La Grupul Scolar de la Valea Doftanei, liceenii nu prea s-au omorat sa invete date despre Uniunea Europeana. Au primit si ei un computer, destul de disputat de cele doua echipe.

    PROIECT EUROPEAN. Concursul a fost organizat de Agentia Nationala pentru Parteneriatul Universitatilor cu Mediul Economico-Social (APART) la scolile generale si la Grupul scolar Agromontan din Valea Doftanei. Competitia face parte din cadrul proiectului "Uniunea Europeana, mai aproape de satul romanesc?" - Programul Phare de Micro-Proiecte Fondul Europa 2004, implementat in parteneriat cu Primaria Secaria si cu Primaria Valea Doftanei in intervalul decembrie 2004-septembrie 2005.

    PROGRAMUL PHARE
    In cadrul Programului APART, elevii de la clasele primare au de realizat desene pe asfalt despre Uniunea Europeana. Dar drumul din Secaria nu este asfaltat si se pare ca nici nu va fi prea curand. Cu toate ca este o zona cu potential turistic, drumul pietruit se pierde undeva in padure, iar cei care vor sa ajunga la cabanele turistice au de strabatut un adevarat traseu montan. Mai mult decat atat, proiectul drumului care ar trebui sa lege Campina de orasul Sacele din Brasov zace in sertare din 2000, de cand primaria asteapta un semn sa primeasca bani printr-un Program PHARE. In toamna anului trecut au aflat ca nu prea mai sunt fonduri si s-ar putea sa nu se mai incadreze. Copiii din Valea Doftanei mai au de asteptat pana sa deseneze pe asfalt.
    ×