x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Cand moda te duce la doctor

Cand moda te duce la doctor

12 Apr 2006   •   00:00

Tocuri superinalte. Haine stramte. Tatuaje. Piercing. Silicoane. Lentile de contact. Diete
Astazi se poarta parul blond, maine castaniu... Sunt in voga tocurile inalte, hainele stramte, tatuajele si piercingurile, silicoanele si dietele de la Hollywood. Dar cum ramane cu sanatatea?

Astazi se poarta parul blond, maine castaniu... Sunt in voga tocurile inalte, hainele stramte, tatuajele si piercingurile, silicoanele si dietele de la Hollywood. Dar cum ramane cu sanatatea?

Daca esti o victima a modei, ai toate sansele sa devii si o victima a sanatatii precare. Pentru ca tendintele modei tin cont de starea de sanatate a organismului nostru. Medicii dermatologi Carmen Madeleine Curea si Viviana Iordache, prof. dr. Andrei Firica, prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, conf. dr. Dumitru Matei, chirurgul estetician Radu Voicu ne arata modul in care capriciile modei ne influenteaza sanatatea.

Unghii, bronz

Unghiile naturale nu mai sunt de mult la moda, desi lacul de unghii are un mare dezavantaj: ingalbeneste unghia. Si daca totusi nu vreti sa renuntati la oja, optati pentru cea de calitate, ne sfatuieste dr. Carmen Madelenie Curea, medic primar dermatolog in cadrul Spitalului Clinic Colentina. Iar daca se poarta unghiile false, nici aceasta moda nu este tocmai in avantajul sanatatii si frumusetii unghiilor. Pentru ca, indiferent de lipiciul folosit, unghia naturala este distrusa. Se poarta bronzul. Cat mai inchis si cat mai complet. Moda pielii ciocolatii este poate cea mai putin sanatoasa din toate cele de pana acum, pentru ca expunerea excesiva la razele ultraviolete favorizeaza aparitia cancerului de piele, una dintre cele mai raspandite forme de cancer de pe glob. Cu atat mai periculos este bronzul realizat la cabinetele de bronzare artificiala, cunoscute cu numele de solar sau solarium. "Solarele emit ultraviolete nefiltrate. Pe langa UVA, ele emit si UVB, UVC, care cresc considerabil riscul de cancer de piele", ne spune dr. Carmen Madelenie Curea. Un alt dezavantaj al bronzului, indiferent daca este natural sau artificial, este imbatranirea pielii, care se produce din cauza distrugerii stratului elastic de catre razele ultraviolete. Pentru ca moda cere ca bronzul sa fie cat mai complet, apare o alta problema: moda topless. Iar de aici vine riscul de cancer de san.

Par, machiaj, cercei...

Steve Biver/THE IMAGE BANK/GETTY/GULIVER
Doamnele, domnisoarele si chiar domnii isi schimba culoarea parului de la un sezon la altul: de la blond la brunet, la roscat, apoi iar la blond. "Daca trecerea de la o culoare la alta a parului se petrece prea frecvent si cu vopsea de calitate indoielnica, firul de par incepe sa aiba de suferit. Iar cat priveste pudra pentru decolorarea parului, aceasta este principala «vinovata» pentru arderea, uscarea si degradarea firului de par", arata dr. Viviana Iordache, medic primar dermatolog la Clinica MikoPalace. Dar culoarea parului nu este singura problema a celor care vor permanent sa fie "in tendinte". Genele si sprancenele trebuie sa fie in acord cu nuanta parului. Astfel, daca parul este blond, sprancenele prea inchise la culoare trebuie decolorate. Iar daca nuanta parului bate spre negru, sprancenele necesita si ele o nuantare. Specialistul nostru atrage atentia ca aceste proceduri trebuie realizate numai in cabinetele de specialitate.

La o coafura sic se asorteaza un machiaj pe masura. Medicul dermatolog Viviana Iordache este de parere ca "machiajul obisnuit, indiferent de culorile utilizate, nu face nici un rau tenului. Singurele conditii care trebuie indeplinite: aplicarea unei creme hidratante inaintea fondului de ten, folosirea produselor de calitate inaintea expirarii termenului de valabilitate si demachierea la finalul fiecarei zile". Pentru ca nu e deloc la moda sa adormi cu genele incarcate cu rimel si cu fata "sufocata" cu fond de ten. In voga este acum machiajul semipermanent si tatuajul realizat pe conturul sprancenelor, al pleoapelor sau al buzelor. "E mai bine sa se efectueze un machiaj semipermanent, care dureaza aproximativ un an, decat un tatuaj care nu mai poate fi inlaturat prin nici o metoda atunci cand i-a trecut moda", ne sfatuieste specialistul. O moda mai ales pentru tineri o reprezinta piercingurile si tatuajele. "Sunt interzisi cerceii in limba si in organele genitale!", semnaleaza dr. Viviana Iordache. Efectele negative ale piercingului in limba pot sa apara si la zeci de ani dupa ce a fost pus si in unele cazuri isi poate arata coltii chiar si cancerul de limba. Avertismentele sunt insa mai putin radicale in ceea ce priveste tatuajele. Totusi, arata specialistul, cei care isi doresc un tatuaj, mai ales in zone sensibile de pe corp, isi asuma riscul de a prezenta reactii de respingere, care se manifesta la nivelul pielii ca o cicatrice greu de tratat.

Sani "siliconati"

Moda sanilor "siliconati" nu mai este deloc un subiect tabu. Ei apar pe copertele revistelor, in filme si chiar la rubrica meteo. Aproape ca nu exista vedeta care sa nu-si afiseze decolteul generos, siliconat sau nu, atunci cand iese in public. Problema este ca imaginile difuzate de mass-media influenteaza mai ales tinerele, care doresc sa semene cu vedetele pe care le admira, semnaleaza chirurgul estetician Radu Voicu. Mai mult, unele transforma aceste dorinte in veritabile obsesii. De cele mai multe ori, ele nu sunt multumite de aspectul lor dupa prima interventie chirurgicala si isi doresc un decolteu si mai generos sau o operatie in alta zona a corpului. Riscurile operatiilor estetice sunt asemanatoare oricarei interventii chirurgicale: complicatii legate de anestezie, hemoragii, infectii. In plus, unele femei nu tolereaza siliconul, materialul din care sunt confectionate implanturile.

Dietele

O prietena a slabit cu Montignac, o alta – cu Atkins, iar colega de birou si-a inventat propria dieta si a scapat de 3 kilograme intr-o luna... Daca ele au reusit, eu de ce nu as incerca! Vreau si eu o silueta ca a vedetelor de la Hollywood! Asa gandesc majoritatea femeilor, curele de slabire fiind cea mai simpla metoda de a fi atragatoare. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, ne avertizeaza ca asemenea diete fanteziste ne pot pune in pericol sanatatea: "O dieta restrictiva ne ajuta sa slabim rapid, insa in momentul in care am renuntat la ea ne ingrasam la loc. Si acesta ar fi numai unul dintre neajunsuri, fara sa mai vorbim de tulburarile metabolice".

Si atunci ce-i de facut? "Putem sa slabim chiar daca nu tinem o dieta stricta. Daca mancam in reprize mici si dese, in asa fel incat sa nu ne ridicam de la masa cu senzatia de satietate deplina, in timp putem sa dam jos kilogramele in plus", arata prof. dr. Gh. Mencinicopschi.

LENTILE DE CONTACT. Ochi de culoare violet, gri, turcoaz, verde patrunzator... Sunt posibili cu ajutorul lentilelor de contact. Insa acest moft nu este lipsit de riscuri. Din cauza nerespectarii regulilor de igiena sau a purtarii neadecvate pot aparea uscaciunea oculara, iritatii si infectii. Medicul oftalmolog Florentina Grigoriu de la Spitalul Universitar de Urgenta recomanda purtatorilor de lentile sa respecte termenul de valabilitate a acestora, sa utilizeze recipiente speciale si solutie proaspata pentru pastrare. Lentilele trebuie puse inainte de fardare sau de aplicarea unei creme.

INFECTII. Moda ultimilor ani plaseaza in top manichiura frantuzeasca. Trebuie sa ai aptitudini de artist pentru a realiza singura o astfel de manichiura si bineinteles ca singura solutie este salonul de cosmetica. Dar lipsa de igiena a unui astfel de cabinet poate avea efecte grave asupra sanatatii unghiilor. De la cosmetica va puteti alege cu infectii de natura virala (virusul papiloma, care favorizeaza aparitia negilor), bacteriana (stafilococi care produc panaritiile) sau fungice (onicomicoze). Aceste infectii se pot transmite fie de pe suprafete infectate (instrumentar nesterilizat, vasele de apa), fie prin contactul cu mana manichiuristei, purtatoare a unor microbi. De aceea, alegeti un salon de cosmetica foarte curat si asigurati-va ca instrumentarul a fost sterilizat.

HAINE STRAMTE. Ai o intalnire si vrei sa fii in centrul atentiei, vrei sa pari mai slaba, de aceea apelezi la o fusta scurta, la niste haine mai stramte care sa iti scoata in evidenta formele. Atentie! Fustele scurte in sezonul rece favorizeaza aparitia anexitei. Iar hainele stramte tulbura circulatia sangvina, blocheaza eliminarea transpiratiei si a bacteriilor si faciliteaza stagnarea lor la nivelul pielii. "Trebuie sa ne alegem hainele din materiale care sa permita aerisirea pielii. Materialele sintetice pot provoca inrosirea pielii, infectii", ne atrage atentia conf. dr. Dumitru Matei, seful Catedrei de Medicina de Familie.

PAR. In ceea ce priveste coafura, stilistii aduc vesti bune pentru sanatatea parului: in acest sezon se poarta parul in culori cat mai naturale: blond-auriu si castaniu. Iar placa de intins parul va fi aruncata intr-un colt al dulapului, pentru ca de-acum inainte sunt la moda onduleurile naturale. In plus, incepand cu acest sezon nu se mai poarta suvitele, ceea ce e un punct in plus pentru a mentine stralucirea firului de par. Vopseaua recomandata de medicul dermatolog Viviana Iordache pentru a nuanta parul in culorile la moda este aceea cu concentratia cea mai mica de amoniac.
×