x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul CE cere producătorilor auto să renunţe la obligativitatea service-urilor autorizate

CE cere producătorilor auto să renunţe la obligativitatea service-urilor autorizate

31 Mai 2010   •   00:00
CE cere producătorilor auto să renunţe la obligativitatea service-urilor autorizate

Din luna iunie, Comisia Europeană va impune producătorilor auto să nu mai ceară reparaţia maşinii doar în unităţile service autorizate. Conform studiilor, reparaţiile reprezintă 40% din cheltuielile totale cu un vehicul. Noile reguli vor intra în vigoare la inceputul lunii iunie, iar implementarea lor se va face progresiv, CE prevăzând o perioadă de tranziţie de trei ani pentru a permite adaptarea concesionărilor.

Reforma facilitează accesul centrelor de reparaţii la piesele de schimb ale altor mărci. În plus, constructorii auto nu vor mai putea condiţiona acordarea garanţiei de apelarea la serviciile centrelor de reparare autorizate. Totuşi, ei pot solicita ca reparaţiile acoperite de garanţie să fie făcute în service-urile autorizate.

Reparaţiile reprezintă 40% din cheltuielile totale legate de deţinerea unui vehicul, iar aceste costuri au crescut în ultimii ani, menţionează Comisia Europeană. În România, cei mai afectaţi vor fi marii dealerii auto, precum Porsche România sau Renault Romania, dar şi constructorul naţional, Dacia. Asta pentru că, în urma scăderii drastice a vânzarilor de maşini noi, comercianţii de automobile găsiseră un balon de oxigen în activitatea de service.

×
Subiecte în articol: auto