x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul "Comedia tine la TINEri" - Cu, despre si pentru tinerii iubitori de teatru

"Comedia tine la TINEri" - Cu, despre si pentru tinerii iubitori de teatru

de Claudia Daboveanu    |    07 Mai 2006   •   00:00
"Comedia tine la TINEri" - Cu, despre si pentru tinerii iubitori de teatru

Cea de-a doua editie a proiectului initiat de Teatrul de Comedie, "Comedia tine la TINEri", e-n plina desfasurare.

Gala "Comedia tine la TINEri" are loc intre 10 si 13 mai. Dar pana atunci, cand se va afla ierarhia finala a spectacolelor concurente in 2006, se cade sa spunem ca acesta este un proiect salutar.

INITIATIVA LAUDABILA. Atat pentru foarte tinerii actori, regizori si scenografi, cat si pentru publicul de toate varstele, satul de piese "prafuite". Ca sa nu mai vorbim de initiativa laudabila a directorului Teatrului de Comedie, George Mihaita, care a decis ca doua dintre cele mai bune spectacole ale proiectului "Comedia tine la TINEri" 2005 sa fie incluse in repertoriul teatrului pe care-l "pastoreste". Am numit spectacolele "Edmond", de David Mamet (regia Marcel Top) si "Comedie neagra", de Peter Shaffer (regia Alex Mihail), care se joaca la Sala Studio cu mare succes. De altfel, Alex Mihail a primit anul acesta Premiul UNITER pentru debut, pentru regia spectacolului mai sus amintit.

CINCI IN COMPETITIE. Programul acestei primaveri include cinci spectacole: "Buzunarul cu paine", de Matei Visniec, regia Mona Gavrilas, cu Gabriel Calinescu si Relu Poalelungi; "Adio, Carmen", de Cornel Mimi Branescu, regia Titus Scurt, scenografia Magdalena Ciubotariu. Cu: Andreea Gramosteanu, Adelaida Zamfira, Mirela Zeta, Doru Bem; "D...jà -vu", dupa Ion Baiesu si Ana Ripka Rus, regia Radu Corlateanu. Cu: Marcel Top, Ecaterina Tugulea si Tudor Munteanu. Muzica - chitara electrica, Marin Cazacu si percutie, Arcadie Rusu; "Suburbia", de Eric Bogosian, regia Aurel Palade, scenografia Elena Coslovschi. Distributia: Simona Stoicescu, Irina Velcescu, Adina Andrei, Oana Piecnita, Adrian Anghel, Virgil Aioanei, Mihai Marinescu, Elias Ferkin, Ernest Fazekas; "o statie...", de Peca Stefan, regia Carmen Lidia Vidu. Video/grafica, Pop Augustin Cosmin. Coregrafia, Paul Mircea Dunca. Muzica, Yann LeBlay. Cu Irina Duta si Toma Cuzin.

SPIRITUL MANGA. Am lasat special la sfarsit piesa "o statie..", adica primul text scris de Peca Stefan, la 15 ani, pe care regizoarea Carmen Lidia Vidu l-a vazut ca pe o disco-fantezie colorata, ritmata, inocenta si, paradoxal (sau nu), foarte profunda. Un spectacol modern, cu multe trimiteri, in care cuvintele rostite nu-si au rostul. "Textul lui Peca are mult fantastic in el si m-a dus cu gandul la cartile de povesti care nu-mi prea placeau in copilarie, dar pe care le gust din plin acum. Acelasi lucru mi se intampla si cu desenele animate si cu benzile desenate pe care le consumam, insa fara a intra in spiritul lor. Acum am din ce in ce mai multe filme manga si chiar ma gandesc cum as putea sa fac teatru manga. Pentru inceput, mi-am ales o actrita - Irina Duta, care are look-ul personajelor manga - ochi mari, larg deschisi. Muzica e electro-disco si are o atmosfera retro, la fel ca imaginea spectacolului. Micul print mi-e bun prieten. Si atat. Spectacolul asta pe care l-am facut, "o statie...", e pentru mine o carte de povesti audio-vizuala, e o fantezie disco, e 2006, e ceea ce nu sunt eu, dar incerc sa fiu. Adica multa candoare, culoare, zambete frumoase pe fetele unor corpuri de papusi mecanice. This is true, isi descrie Carmen Lidia Vidu demersul artistic.

"Spectacolul asta este pentru mine o carte de povesti audio-vizuala, e o fantezie disco, e 2006, e ceea ce nu sunt eu, dar incerc sa fiu" - Carmen Lidia Vidu, regizor de teatru
×
Subiecte în articol: spectator regia