x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Nicolae Ciucă, lider de „dreapta”, autorul unor legi populiste înregistrate la Parlament

Nicolae Ciucă, lider de „dreapta”, autorul unor legi populiste înregistrate la Parlament

de Ion Alexandru    |    03 Mai 2024   •   07:20
Nicolae Ciucă, lider de „dreapta”, autorul unor legi populiste înregistrate la Parlament

Lider al Partidului Național Liberal, formațiune considerată de „dreapta”, și fost prim-ministru al Guvernului României, funcție prin intermediul căreia a dobândit informații cu privire la finanțele României, dar și președinte al Senatului și copreședinte al Coaliției de Guvernare, parlamentarul Nicolae Ciucă se face remarcat prin inițiative legislative care de care mai populiste.

 

Un proiect de lege depus la Senat ar urma, dacă ar trece de votul Legislativului, să angajeze statul în cheltuieli de finanțare a românilor care au absolvit instituții de învățământ din străinătate cu 330,4 milioane de euro pe an, timp de 5 ani, pentru ca aceștia să se acomodeze la întoarcerea în România și pentru a-și înființa companii care să activeze în domeniul în care au fost absolvite cursurile din străinătate. În afară de acest proiect, Ciucă a mai inițiat, în 2024, un alt proiect de lege referitor la acordarea unei indemnizații de hrană pentru compensarea efectelor negative ale întârzierii aderării României la Spațiul Schengen.

Cea mai recentă inițiativă legislativă ce poartă semnătura liderului PNL Nicolae Ciucă, în calitate de senator, urmărește, așa cum pretinde autorul, să asigure „stimularea dezvoltării economice prin valorificarea cunoștințelor acumulate de tinerii absolvenți români ai universităților de top din străinătate, în vederea creșterii competitivității economiei la nivel național și regional, prin înființarea și dezvoltarea unor afaceri noi în domeniile prioritare stabilite prin politicile europene, care să pună în aplicare metode inovative, specifice studiilor derulate de tinerii absolvenți”. Potrivit președintelui Senatului, această inițiativă legislativă „remediază perturbările grave ale economiei și societății românești, ca urmare a fenomenului «brain-drain». Astfel, pentru a fi competitivi la nivel instituțional, resursa umană bine pregătită care dorește să promoveze inițiativa privată trebuie susținută în dimensiunile care vizează însăși dezvoltarea inițiativei private”.

Conform expunerii de motive, „în condițiile în care, în prezent, în România nu există mecanisme financiare care să sprijine inițiativa tinerilor absolvenți de studii universitare realizate în străinătate, propunem să se înființeze Programul de finanțare «Investim în studenții români din diaspora – STUD-IN-VEST», program național care are ca obiectiv acordarea de finanțări cu caracter nerambursabil cetățenilor români care au absolvit cu diplomă cursurile unei universități de tip acreditate în străinătate”.

 

„Distracție” totală de 3,5 miliarde de lei

 

Legea lui Ciucă prevede trei subprograme. Primul, denumit „STUD-VEST”, ar viza înființarea de afaceri noi în care beneficiarii au absolvit studiile universitare, prin acordarea anuală a 2.024 de granturi în valoare de 500.000 de lei fiecare. Apoi, al doilea subprogram se numește „STUD-ACOMOD” și ar urma să sprijine înființarea de afaceri noi, prin acordarea a 2.024 de ajutoare de acomodare în valoare de 10.000 de lei lunar pentru acomodarea și integrarea în oricare dintre parcurile de afaceri, industriale, inovative și tehnologice, inclusiv incubatoare de afaceri, „materializate în sume pentru plata chiriei și a utilităților societății nou înființate”, timp de trei ani.

Al treilea subprogram se numește „STUD-ERA” și se referă la „încadrarea tinerilor absolvenți din străinătate în unități de învățământ de stat gimnazial, liceal și universitar, unități cu cele mai bune rezultate în ultimii trei ani din România, prin acordarea a 2.024 de burse de repatriere, în valoare de 15.000 de lei lunar, pentru o perioadă de cinci ani.

Un calcul aritmetic simplu arată că impactul bugetar total al acestei legi ar fi de 3.562.240.000 de lei, adică 726.987.775 de euro. Nicolae Ciucă susține, în expunerea de motive a acestei legi, că impactul bugetar anual ar fi de 1.619.120.000 de lei, adică de 330.432.653 de euro.

De remarcat este că acest proiect de lege nu mai este susținut, cu semnătură, de niciun alt parlamentar, nici de la PNL, nici de la PSD, în afară de deputatul liberal Gabriel Andronache.

 

Adoptare tacită la finalul lunii mai

 

Proiectul a fost înregistrat la Senat, la data de 1 aprilie, de „ziua păcălelii”. Pe 15 aprilie, a fost aprobată dezbaterea în procedură de urgență. Apoi, au început să vină avizele. Consiliul Fiscal, spre exemplu, atrage atenția asupra faptului că din documentele primite nu rezultă că au fost întrunite cerințele legale care reglementează propunerile legislative care conduc la majorarea cheltuielilor bugetare, întrucât legea propusă prevede acordarea de finanțări cu caracter nerambursabil.

Consiliul Economic și Social subliniază, în schimb, că „în condițiile în care statul român nu își permite să plătească un salariu lunar de 15.000 de lei cadrelor didactice cu vechime maximă și grad I, având inclusiv gradație de merit, intenția de a asigura o remunerație lunară de 15.000 de lei pentru absolvenții unor «universități de top acreditate în străinătate» este discriminatorie și inacceptabilă. Propunerea este discriminatorie și în raport cu cetățenii români care aleg să studieze în instituțiile de învățământ superior din România”.

Și Comisia pentru Tineret și Sport a avizat negativ proiectul de lege inițiat de Nicolae Ciucă. La fel de interesant este faptul că termenul de adoptare tacită a inițiativei legislative se împlinește în data de 29 mai 2024.

 

23 de legi, în trei ani și jumătate. Una dintre ele te obligă să taci când se intonează imnul de stat

 

Nicolae Ciucă este senator din decembrie 2020, iar, până în prezent, a inițiat doar 23 de proiecte de lege, din care 14 au devenit legi promulgate de președintele României. Anul acesta, liderul liberal a inițiat doar două proiecte de lege, cel descris mai sus, la care se adaugă o propunere legislativă pentru „acordarea unei indemnizații de hrană în vederea compensării efectelor negative asupra activității de transport generate de întârzierea aderării la Spațiul Schengen”.

Acestea nu sunt singurele proiecte de lege cu caracter populist care îl au ca autor pe președintele al PNL. Nicolae Ciucă a mai depus, în perioada sa de activitate parlamentară, un proiect pentru modificarea articolului 9 din OUG 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, în sensul că perioada în care asiguratul beneficiază de concediile prevăzute de lege constituie vechime în muncă și în serviciu și se are în vedere la stabilirea drepturilor ce se acordă în raport cu acestea.

De asemenea, Ciucă  mai inițiat o lege pentru modificarea și completarea Legii privind arborarea drapelului României, intonarea imnului național și folosirea sigiliilor, care a și fost promulgată. Această lege prevede că „pe toată durata intonării imnului național, asistența va intona imnul sau va păstra tăcerea”.

×
Subiecte în articol: nicolae ciuca legi populiste parlament