x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Oamenii de știință, în alertă, din cauza gripei aviare: peste 100 de muncitori din ferme, monitorizați

Oamenii de știință, în alertă, din cauza gripei aviare: peste 100 de muncitori din ferme, monitorizați

de Monica Cosac    |    03 Mai 2024   •   07:00
Oamenii de știință, în alertă, din cauza gripei aviare: peste 100 de muncitori din ferme, monitorizați

Gripa aviară H5N1, o tulpină a gripei aviare înalt patogene (HPAI), care s-a răspândit printre vacile din Statele Unite în ultimele luni, provoacă o îngrijorare tot mai mare în rândul experţilor din domeniul sănătății, după ce virusul a fost depistat, pentru prima dată, la mai multe mamifere, precum delfini și morse. În prezent, există peste 100 de persoane din Statele Unite, majoritatea lucrători în ferme de animale, care se află sub monitorizare pentru semne de infecție, au anunțat oficialii americani, care se pregătesc deja de o posibilă răspândire a gripei aviare înalt patogene la om.

 

Chiar dacă este un agent patogen adaptat la păsări, virusul gripei aviare este de mult timp pe lista virusurilor cu potențial pandemic și orice extindere la o nouă specie de mamifer este îngrijorătoare. Oamenii de știință sunt acum în alertă,  deoarece orice modificări ale virusului H5N1 ar putea semnala că acesta se adaptează pentru a se răspândi în rândul oamenilor. 

Focarul de gripă aviară din fermele de vite din Statele Unite a dus la primul caz cunoscut de transmitere între o vacă și un om, după ce un muncitor de la o fermă de vaci de lapte din Texas a luat virusul. Anterior, acesta a fost transmis oamenilor prin contact strâns cu păsări sălbatice sau păsări infectate.

Iar un delfin găsit mort în Florida a devenit primul caz înregistrat în Statele Unite ale unui animal marin infectat cu o tulpină letală de gripă aviară, provocând unde de șoc în comunitatea științifică. De asemenea, o morsă găsită lunile trecute, pe una dintre insulele arctice din Norvegia, a murit din cauza gripei aviare, după cum a reieșit la testele de laborator. Anterior, virusul a ucis și alte mamifere, inclusiv lei de mare și foci, pe lângă animalele de la fermele de bovine (jumătate dintre pisicile infectate au murit).

Pregătiri pentru o posibilă transmitere de la om la om

Potrivit oficialilor americani, până acum, nu există nicio dovadă că gripa aviară se răspândește de la om la om. Însă numărul tot mai mare de specii de mamifere infectate cu gripa aviară înalt patogenă reprezintă în prezent un motiv de îngrijorare, mai cu seamă din cauza ratei sale ridicate de mortalitate, care, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, se situează în jurul a 50%.  

Peste 880 de cazuri de infecţie la om cu gripă aviară H5N1 au fost raportate la nivel global între ianuarie 2003 şi 26 februarie în acest an, a arătat OMS într-un raport recent. Dintre acestea, 462 au fost fatale, reprezentând o rată de mortalitate de 52%.

 

În contextul în care virusul a infectat cel puțin 36 de cirezi din nouă state americane, experții se tem că ar putea dobândi mutații care ar face ca agentul patogen să se răspândească mai ușor în rândul oamenilor.

La o conferință care a avut loc pe 1 mai, oficialii guvernamentali din domeniul sănătății din SUA au anunțat că, în prezent, peste 100 de muncitori, majoritatea lucrători în fermele de animale, sunt monitorizați pentru semne de infecție. 

„Riscul aici (la fermele de vaci infectate – n.r.), ca ceva să treacă de la unul sau două cazuri sporadice să devină ceva de interes internațional, nu este nesemnificativ”, a spus directorul adjunct principal al CDC, Nirav Shah, potrivit politico.com.

Totodată, oficialii americani au spus că se pregătesc pentru un posibil scenariu de răspândire a virusului H5N1 de la animal la oameni - sau de la o persoană la alta.

Administrația Americană pentru Alimente și Medicamente (FDA) a recomandat „cu fermitate” oamenilor să nu consume de lapte crud. De asemenea, experții recomandă producătorilor din industria alimentară să nu producă sau să vândă lapte crud ori produse din lapte crud.

 

Două posibile vaccinuri, disponibile în câteva săptămâni

Statele Unite au două vaccinuri pregătite în cazul în care tulpina de gripă aviară care circulă la vacile de lapte începe să se răspândească cu ușurință la oameni și ar putea începe să expedieze doze pe scară largă în câteva săptămâni, dacă va fi necesar, au declarat miercuri oficialii federali din domeniul sănătății, citați de mai multe publicații de peste Ocean. 

Ambele vaccinuri-candidate sunt deja în stocul național în cantități limitate, iar dacă SUA vor avea nevoie de vaccinuri, guvernul federal ar putea expedia „sute de mii de doze” în câteva săptămâni, a spus un oficial din cadrul Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC). De asemenea, ar putea fi livrate peste 100 de milioane de doze în decurs de trei până la patru luni.

În ciuda faptului că guvernul are două vaccinuri, există încă o serie de întrebări, inclusiv cât de multă protecție ar oferi acestea împotriva infecțiilor și a bolilor severe.

Un purtător de cuvânt al CSL Seqirus - unul dintre cei trei producători de vaccinuri împotriva gripei cu care SUA au contracte - a declarat că nu sunt date disponibile despre eficacitatea vaccinului, deoarece numărul de cazuri umane de H5N1 este prea scăzut pentru studii. Cu toate acestea, un studiu de fază 2 care testează un vaccin care vizează un virus strâns legat de H5N1 arată că acesta generează un răspuns imunitar promițător și ar trebui să „reacționeze încrucișat cu virusurile H5N1 care circulă în prezent la bovine în SUA”, a spus purtătorul de cuvânt, citat de NBC News.

Oamenii, lipsiți de imunitate 

Trebuie precizat că, în timpul pandemiei de Covid-19, virusul a generat, în general, infecții severe la adulții în vârstă și la persoanele care suferă și de alte afecțiuni. Cu toate acestea, virusul gripei porcine H1N1 din 2009 a afectat în special tinerii. Prin urmare, specialiștii nu știu cum ar afecta oamenii această tulpină de H5N1, deoarece infecțiile umane sunt rare.

Autoritatea Europeană pentru Siguranţă Alimentară (EFSA) a avertizat, încă de acum o lună,  cu privire la riscul unei pandemii de gripă aviară dacă virusul devine transmisibil între oameni, deoarece aceştia nu au imunitate la acest virus. „Dacă virusurile gripei aviare A(H5N1) dobândesc capacitatea de a se răspândi eficient în rândul oamenilor, transmiterea pe scară largă ar putea avea loc din cauza lipsei de apărare imunitară împotriva virusurilor H5 la oameni”, a atenționat EFSA într-un raport.

 

OMS: S-ar putea răspândi la vacile din toată lumea

Și un oficial al OMS a transmis un avertisment, zilele trecute, cu privire la faptul că această tulpină a gripei aviare înalt patogene s-ar putea răspândi la vacile din toată lumea prin intermediul păsărilor migratoare. „Odată cu virusul transportat în întreaga lume de păsările migratoare, există cu siguranță riscul ca vacile din alte țări să se infecteze”, a declarat Wenqing Zhang, șeful Programului global de gripă al OMS, la Geneva.

×