x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Senatul își cumpără cabine de traducere, sisteme de conferință, camere video și monitoare

Senatul își cumpără cabine de traducere, sisteme de conferință, camere video și monitoare

de Ion Alexandru    |    03 Mai 2024   •   08:00
Senatul își cumpără cabine de traducere, sisteme de conferință, camere video și monitoare

După Camera Deputaților, și Senatul a deschis „sezonul achizițiilor”, în perioada următoare, instituția urmând să se doteze cu opt cabine de traducere simultană, cu cinci sisteme de conferință de ultimă generație și cu două sisteme de prelucrare și control video.

 

De asemnenea, Senatul intenționează să achiziționeze două sisteme de climatizare, pentru dotarea spațiului în care își desfășoară activitatea Direcția Generală Economică. Această direcție ființează într-un spațiu improvizat, din documentația de atribuire reieșind că „ușile de acces spre balcon permit vântului și zăpezii să pătrundă în interiorul birourilor”. Toate aceste cumpărături vor scoate din bugetul Senatului un buget de 1,66 milioane de lei.

Una dintre achizițiile pe care Senatul României le pregătește în această perioadă a fost anunțată pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice (la finalul lunii trecute, mai exact în data de 29 aprilie 2024, și vizează furnizarea a opt cabine de traducere simultană, cu instalare, punere în funcțiune și suport tehnic.

Achiziția are un buget alocat estimat la 403.361,34 de lei fără TVA, respectiv la 480.000 de lei cu TVA inclusă. Ceea ce înseamnă că fiecare dintre aceste opt cabine va costa 60.000 de lei cu tot cu TVA.

În vederea intrării în posesie de către Senat a acestor cabine de traducere simultană, autoritatea contractantă va organiza o procedură simplificată de selecție de oferte, iar data deschiderii ofertelor a fost stabilită pentru ziua de 17 mai 2024.

Potrivit caietului de sarcini care stă la baza acestei cumpărături făcute de Camera superioară a Parlamentului României, „contextual achiziției este reprezentat de desfășurarea activităților cu specific parlamentar a evenimentelor prilejuite de sărbătorirea a 160 de ani de la înființarea Senatului României, organizarea sesiunii anuale a Adunării Parlamentare a OSCE, a întrevederilor bilaterale, conferințelor, acțiuni la cele mai înalte standarde care conferă vizibilitate instituției”. În documentul citat, se arată că „deoarece interpretarea este o activitate care necesită o concentrare ridicată, factorii de stres trebuie evitați, iar mediul de lucru trebuie să îndeplinească cele mai înalte standarde ergonomice și să ofere un spațiu care să permită interpreților să își desfășoare activitatea în mod corespunzător, prin izolarea sonoră, o bună comunicare vizuală, ventilație, iluminare, ergonomicitate, cabina trebuind să fie ușoară, dar rezistentă.

 

Sisteme de conferințe noi, pentru că cele vechi nu mai pot fi recondiționate

 

În 23 aprilie, Senatul a mai scos la „mezat” un contract. Este vorba despre furnizarea a cinci sisteme de conferință, cu instalare și punere în funcțiune. Valoarea estimată a acestui de-al doilea contract se ridică la 384.873,95 de lei fără TVA, respectiv la 458.000 de lei cu TVA. Acest lucru înseamnă că, pentru fiecare sistem de conferință, Senatul este dispus să plătească câte 91.600 de lei cu TVA.

Și de data aceasta, pentru încheierea afacerii, autoritatea contractantă a ales tot calea organizării procedurii simplificate de selecție de oferte, ofertele urmând a fi deschise chiar săptămâna viitoare, pe data de 8 mai 2024. Motivul acestei achiziții este acela că „Senatul României are amenajate, în imobilul Palatului Parlamentului, cinci săli pentru desfășurarea ședințelor grupurilor parlamentare, acesta având în dotare sisteme de conferință învechite, prezentând diferite defecțiuni tehnice. Pentru aceste sisteme nu se mai asigură piesele de schimb de către producător, astfel încât este necesară înlocuirea acestora cu unele noi.

Noile sisteme trebuie să fie ușor de instalat și de utilizat, să furnizeze semnalul digital și transmiterea tuturor semnalelor audio prin intermediul unei rețele, cu o sensibilitate scăzută la interferența telefoanelor mobile. Fiecare sistem trebuie să aibă o unitate centrală, o consolă pentru președinte și câte 50, 47, 20, 15 și 9 console pentru delegați.

 

Birouri bătute de vânt și zăpezi, iarna și mai fierbinți decât afară, vara

 

A treia achiziție antamată de Senat a fost anunțată în 15 aprilie și vizează furnizarea a două sisteme de prelucrare și control video, pentru care este pus la bătaie un buget estimat de 380.000 de lei cu TVA inclusă (190.000 de lei/ bucata). Afacerea se va parafa tot prin procedură simplificată, iar ofertele ar fi trebuit să fie deja deschise, încă din 26 aprilie. Contextul achiziției este reprezentat tot de desfășurarea evenimentelor prilejuite de sărbătorirea a 160 de ani de la înființarea Senatului României și de organizarea sesiunii anuale a Adunării Parlamentare a OSCE.

Autoritatea contractantă menționează că „se impune schimbarea sistemelor de prelucrare, distribuție și control audio-video cu unele de ultimă generație”.

Pe aceeași listă de cumpărături a Senatului se mai află un contract de furnizare a două aparate de climatizare, pentru care a fost pus la dispoziție un buget de 340.000 de lei cu TVA (170.000 de lei/ bucata). Instituția susține că „activitatea Direcției Generale Economice se desfășoară compartimentată improvizată în patru module delimitate de structuri metalice, care nu asigură etanșarea în raport cu curenții de aer exterior. Geamurile, în partea superioară, nu sunt prevăzute cu protecție solară, ușile de acces spre balcon permit vântului și zăpezii să pătrundă în interiorul birourilor, iar aparatele de aer condiționat montate pe sol, la nivelul pardoselii, nu pot asigura îndeplinirea funcțiilor parametrice, vara temperaturile fiind superioare față de cele de afară”.

 

 

Pe ce a cheltuit Camera superioară a Parlamentului 74 de milioane de ei, în ultima jumătate de an

 

În ultima jumătate de an, Senatul României a parafat, deja, nouă contracte de achiziție publică, a căror valoare totală se ridică la 74.388.351,1 lei cu TVA. 

Asfel, 5.314.286,64 de lei fără TVA a costat o platformă software integrată pentru servicii electronice, în vederea implementării proiectului „Soluții digitale pentru creșterea capacității administrative a Senatului”. Alți 515.970 de lei fără TVA au vizat un contract de furnizare de pachete software. Senatul a mai atribuit un contact de 452.900 de lei fără TVA pentru furnizarea unui pachet de suplimentare a spațiului de stocaj pentru server. 

De asemenea, 665.826,33 de lei fără TVA au costat serviciile de mentenanță la sistemele din Sala de Plen a Senatului. Camera superioară a Parlamentului a mai atribuit un contract de 630.252,1 lei fără TVA pentru servicii de transport aerian pe curse regulate interne operate de TAROM. Mai mult, a mai fost cheltuită suma de 486.662 de lei fără TVA pentru servicii de asigurare a autovehiculelor din parcul central al Senatului României.

Cele mai costisitoare contracte au vizat, însă, lucrările de reparații capitale la luminatoarele și la terasele circulabile (9.136.392,25 de lei fără TVA), lucrările de reabilitare a platformelor exterioare ale Palatului Parlamentului (910.242.970,64 lei fără TVA) și extinderea lucrărilor de reparații capitale în vederea restaurării și protejării fațadelor din piatră naturală pentru Corpul A1 (35.066.499,45 de lei fără TVA).

×