x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Concurs de design

Concurs de design

12 Iul 2007   •   00:00

Un eveniment special, in primul rănd pentru faptul că este printre puţinele de acest gen care au loc la noi, s-a desfăşurat săptămăna trecută in Bucureşti. Este vorba despre preselecţia pentru Romănia a concurenţilor pentru competiţia "Premiul Henkel pentru Artă".

Incet, incet competiţiile de acest gen işi fac loc şi la noi

Un eveniment special, in primul rănd pentru faptul că este printre puţinele de acest gen care au loc la noi, s-a desfăşurat săptămăna trecută in Bucureşti. Este vorba despre preselecţia pentru Romănia a concurenţilor pentru competiţia "Premiul Henkel pentru Artă".

Concursul aflat deja la cea de-a şasea ediţie, este dedicat artiştilor din Europa Centrală şi de Est, şi acoperă, intr-un interval de trei ani, trei domenii diferite ale artei contemporane: desen contemporan, artă fotografică şi design. Ediţia din acest an - cea de-a şasea din istoria competiţiei - este dedicată design-ului industrial. Marea finală va avea loc la sfărşitul acestui an la Viena şi va premia cu 7.000 de Euro pe căştigătorul desemnat de un juriu internaţional.

Căştigătorii din Romănia

Urmare a succesului de anul trecut, Henkel Romănia a decis ca ediţia din acest an a premiului să aibă o componentă locală şi mai vizibilă, care să urmărească descoperirea, afirmarea şi promovarea artiştilor romăni din diverse domenii. Astfel, anul acesta, pe lăngă trimiterea lucrărilor alese de juriul local la finala de la Viena, Henkel Romănia a ales şi un căştigător al competiţiei locale, care a primit un premiu de 1.000 Euro. Lucrările alese de juriu pentru marea finală de la Viena sunt două şi aparţin următorilor artişti: Robert Marin (31 ani, arhitect), Gabriel Lungu (24 ani, art director & designer), Sebastian Mihai Dragu (23 ani, student Universitatea de Artă Bucureşti, Facultatea de Design), Antonio Meze (24 ani, freelancer Timişoara) şi Diana Larisa Roşioru (19 ani, studentă bursieră la Istituto Europeo di Design, Milano, Italia). Căştigătorul competiţiei locale este Robert Marin, cu lucrarea "Cold Hand Luke"(foto).

Mobilier cu trăsături aparte

Pentru că, in cazul designului ideea este aceea care merită reţinută, cine ştie cănd ea putănd să reprezinte o inspiraţie bună pentru eventualele tale pretenţii de amenajare, am ales să vă aducem la cunoştinţă o creaţie bazată pe o idee aparte. Este vorba despre o linie de mobilier cu trasături fizice neobişnuite concepută de un grup independent şi nonconformist de designeri din Mexic, pe numele lui NEL.

Iată cam care ar fi ideea pe care s-a mers in conceperea sa: personaje care să dispară din volumul unor blocuri albe, solide, absenţa lor devenind astfel importantă pentru că golul lăsat poate fi umplut cu ceea ce consideră proprietarul lor. Piesele sugerează o joacă continuă intre interacţiune şi reprezentare, utilizările din fiecare zi putănd să genereze o poveste care să se tot schimbe: o pisică care "citeşte" romanul tău preferat, o păsărică care e gata-gata să ciugulească dintr-o prăjitură sau poate "să stea de vorbă" (aşa cum nu s-ar intămpla niciodată in realitate) cu... o pisică.

×