x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Confort, dar şi economie de apă

Confort, dar şi economie de apă

de Adela Parvu    |    11 Dec 2008   •   00:00

PARADOXAL, DAR NOILE CAPETE DE DUŞ MERITĂ INVESTIŢIA
Duşurile nu sunt numai un obicei legat de igienă, ci şi o metodă bună de relaxare şi de recăpătare a unei stări de bine. În perioada rece, deseori folosim ocazia unui duş fierbinte şi pentru a ne încălzi şi a ne face ziua mai plăcută sau pentru a ne activa la treburile casnice. Oricum ar fi, în lipsa unei presiuni corespunzătoare a apei sau a unei temperaturi optime a acesteia, duşul nu mai este nici o plăcere.



De multe ori, apa este lăsată să curgă în gol, în speranţa că după câteva minute ea va veni mai caldă. Dar asta este o risipă, care este înregistrată de apometru şi contabilizată din bugetul familiei. Există boilere care pot fi montate doar pentru prepararea apei calde, deşi majoritatea sunt integrate în circuitul termo-sanitar legat la centrala termică. Dar, şi cu aparate de ultimă generaţie risipa tot se face dacă se stă îndelung sub duş, un obicei care iarna ţine şi de necesitatea de încălzire a corpului. Asta înseamnă mai multă energie consumată pentru fiecare litru de apă ce trebuie încălzită.

ALTFEL DE DUŞURI

Care ar fi atunci soluţia pentru a petrece un timp mai scurt, dar la fel de reconfortant sub duş? Răspunsul ar putea fi legat chiar de simplul capăt de duş. Noile modele nu sunt doar obiecte frumoase, ci şi foarte practice. Chiar şi în lipsa unei presiuni foarte puternice, stropii de apă cad uniform distribuiţi, ca o ploaie blândă, astfel încât acoperă dintr-o dată o suprafaţă mare a corpului, ajutând la spălare şi menţinând pielea caldă pe tot parcusul şedinţei. În plus, la presiune mai mare, jetul de apă exercită o forţă similară cu cea a unui hidromasaj, iar starea de bine se simte mai repede şi mai intens. Deci un capăt de duş uriaş poate însemna şedinţe scurte, dar foarte eficiente de igienă, încălzire, relaxare şi masaj, realizându-se şi economie de apă.  

Chiar şi para de duş clasică a fost modificată şi mărită. Noile modele, chiar şi cele mai ieftine sunt, supradimensionate faţă de acum câţiva ani, tocmai pentru a ajuta la formarea unei presiuni mărite, la eliberarea unei cantităţi mai mari de stropi de apă şi a acoperi o suprafaţă cât mai mare a corpului.

×
Subiecte în articol: apă