x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Creme si geluri din insecte

Creme si geluri din insecte

14 Mar 2005   •   00:00

TERAPII ALTERNATIVE
Prin anii ’70, cand se afla la Institutul de Patologie Comparata din Franta, Mircea Ciuhrii a avut ideea geniala de a studia insectele. Astfel, dupa indelungi cercetari, a devenit deschizator de drumuri prin obtinerea de medicamente si creme din tesuturi de insecte.
DANIELA SONTICA

Pe Terra traiesc peste 1,5 milioane de specii de insecte. Cele mai multe dintre acestea ne produc o senzatie de repulsie si, pe buna dreptate, deoarece unele, cum sunt mustele, tantarii si gandacii de bucatarie, sunt purtatoare de boli. Pana la academicianul roman Mircea Ciuhrii nimeni nu s-a gandit ca aceste vietati ar putea fi o sursa inestimabila de substante biologice active. Adica vindecatoare.

Jos bisturiul!

Lipoproteinele, enzimele si celelalte elemente pe care le extrage din insecte nu mai traiesc in alte organisme vii. Foloseste anumite specii de insecte aduse din Brazilia, dar si de la noi, pe care le creste intr-un mediu absolut steril. "Arta" consta in a izola substanta dorita intr-un timp anume, deoarece aceasta se modifica morfologic in corpul insectei in numai cateva ore. Apoi, prepararea medicamentelor are loc printr-o tehnologie asemanatoare cu cea prin care se produc medicamentele de sinteza.

"Preparatele cheratolitice vor inlocui probabil in viitor operatiile chirurgicale. Omul nazuieste de mult timp sa scape de operatii, iar prin produsele noastre vom reusi acest lucru", spune prof. dr. Mircea Ciuhrii, doctor in biologie.

Hepatitele A, B si C

Rezultatele cercetarii de peste 30 de ani s-au materializat intr-o bogata gama de preparate prezentate pe piata romaneasca farmaceutica sub forma de creme, capsule si geluri. Domeniile in care actioneaza acestea sunt dintre cele mai diverse. In dermatologie, prin aplicarea cremelor, se absorb negii, melanoamele, carcinoamele, bataturile si monturile; infectiile cu virusuri hepatice A, B si C sunt combatute cu capsulele create in acest scop. Alte produse sunt destinate urmatoarelor afectiuni: herpes, zona zoster, psoriazis, lupus, imunitatea scazuta a organismului, adenomul de prostata, fibromului unterin, hemoroizi, tromboze ale vaselor sangvine, acnee, reumatism. Aceste preparate sunt folosite de pacienti in urma diagnosticarii in laboratoarele conduse de dr. Mircea Ciuhrii.

ACHIZITIONARE. Preparatele realizate din extracte de insecte se gasesc in unele farmacii din Romania in varianta suplimentelor nutritive si a cosmeticelor, metodologia de omologare si fabricare ca medicamente propriu-zise fiind anevoioasa si costisitoare.

RECUNOASTERE. Preparatul Hepatito-Liz cu actiune asupra virusurilor hepatice A, B si C a obtinut medalia de aur la Salonul de Inventii, sectia medicina-chirurgie de la Geneva din 2003. Anul acesta, produsul a obtinut medalia de aur si la Pittsburg (Statele Unite), la Expozitia Internationala a Inventiilor.
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul