x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Cum să economiseşti carburant

Cum să economiseşti carburant

de Sebastian S. Eduard    |    25 Mai 2012   •   18:36
Cum să economiseşti carburant

Rob Huff, pilotul Chevrolet in cadrul WTTC si Ian Halleran, directorul departamentului de servicii post-vanzare al Chevrolet ne-au oferit zilele trecute cateva sfaturi pentru clientii pentru a ne ajuta sa obtinm un consum mai redus de carburant. Iata, pe scurt, cateva dintre sfaturile celor doi...

Ar trebui sa incepeti cu o activitate foarte simpla. Inainte sa porniti la drum, indepartati din autovehicul toate lucrurile care nu va sunt absolut necesare pentru calatorie. Lanturi de iarna, role, carti, jucarii, pantofi, echipamente sport, sticle etc. Cu fiecare gram indepartat veti economisi mai mult carburant.

Mentineti-va autovehiculul curat. Asigurati-va ca toate prizele de aer sunt curate si neobstructionate. Asigurati o admisie corespunzatoare a aerului in motor. De asemenea, spalati autovehiculul, in special zona rotilor de sub aparatoarele de noroi. In felul acesta, veti reusi uneori sa indepartati peste un kilogram de noroi. Motorul este sufletul autovehiculului. De aceea, este imperativ sa se prezinte in cea mai buna stare. Efectuati in mod regulat toate verificarile recomandate. De asemenea, pneurile influenteaza in mod direct consumul de carburant al autovehiculului dumneavoastra. Verificati frecvent presiunea in pneuri. In general, cu cat presiunea este mai ridicata, cu atat scade rezistenta la rulare si, implicit, consumul. Dar respectati intotdeauna recomandarile producatorului.

La volan
Fiecare utilizare a franelor inseamna o pierdere a energiei carburantului ars in timpul deplasarii autovehiculului. Fiti intotdeauna atent si evitati pe cat posibil manevrele de franare care nu sunt necesare. Atunci cand va deplasati in panta, in loc sa actionati pedala de frana sau sa comutati in treapta neutra de viteza, utilizati frana de motor pentru a mentine sau reduce viteza. In acest mod nu veti consuma absolut deloc carburant. Acceleratia reprezinta un alt factor important al consumului de carburant. Daca nu este nevoie sa accelerati imediat, nu apasati pedala de acceleratie la maxim. In cele mai multe cazuri, este suficient sa o apasati usor. Nu uitati de tempomat. Atunci cand autovehiculul dumneavoastra este prevazut cu tempomat, utilizati-l de cate ori aveti ocazia. Unitatea de comanda face intotdeauna cele mai bune alegeri in materie de turatie, treapta de viteza si acceleratie etc. Este aproape imposibil ca soferul sa faca acest lucru mai bine.

Sistemul de aer conditionat si de ventilatie utilizeaza, de asemenea, carburant. Geamurile si/sau trapa deschise afecteaza aerodinamica autovehiculului dumneavoastra pe masura ce viteza sporeste. Gasiti echilibrul perfect intre utilizarea sistemului de aer conditionat si deplasarea cu geamurile deschise.
In plus, nu supraalimentati rezervorul de carburant.

Test de consum
Am avut ocazia sa verificam sfaturile celor doi intr-un test de consum pe un Aveo si ne-am dat seama cat de mult conteaza sa le respecti. Ce-i drept, am avut de-a face cu motorizarea 1.3 diesel de 95 CP, una dintre cele mai bune ale Chevrolet. De obicei te astepti ca cifrele din fisa autovehicolului, obtinute in conditii ideale, sa fie sub cele obtinute de tine. Unii dintre noi au reusit sa scoata insa un consum cu 0,4 mai mic decat cel declarat in carte (3.6 extraurban). La intoarcerea din test, ca sa ne "razbunam" pe motor am "uitat" de reguli. O dovada ca, in continuare, motorizarea este excelenta - am sarit cu numai 0,8 L peste consumul declarat.

×