x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul De ce nu mai putem?

De ce nu mai putem?

de hamsterul Bobby    |    02 Sep 2007   •   00:00

Mă uit cu uimirea mea de hamster, ascuns intre barele cuştii, la lumea din jur. Personajele coborăte din "1984" al lui Orwell se mişcă mecanic intre casă şi birou, intre birou şi casă, intre supermarket şi masă.

Intre-bare

Mă uit cu uimirea mea de hamster, ascuns intre barele cuştii, la lumea din jur. Personajele coborăte din "1984" al lui Orwell se mişcă mecanic intre casă şi birou, intre birou şi casă, intre supermarket şi masă. Masa de prănz, masa de seară, inăuntru sau afară. In ordine şi disciplină, pe intuneric sau pe lumină. Stelele? Le-a mai văzut cineva in ultima vreme? Lumina electrică pe timp de noapte le fac imposibil de văzut. Ele sunt tot acolo.

Doar noi nu mai putem… Florile stau cuminţi in straturi bine organizate. Dar nici pe ele nu le mai vedem. In schimb, ne văd pe noi camere video montate pretutindeni. Suntem transparenţi ca meduzele. Nu ne mai ascunde nici o perdea. Doar perdeaua care ne acoperă vederea nu ne mai lasă să pătrundem dincolo de ea. De ce nu mai putem să iubim? Dar ne-a invăţat cineva? Mai ştie cineva cum e să iubeşti? Cum e să priveşti? Să vezi? Mă mai vede cineva? Pe mine, un hamster mic intr-o cuşcă uitată pe undeva prin casă? Doar copiii imi mai vorbesc uneori. Mă desenează-n culori şi mă ornează cu flori. Mă simt rege pentru o zi. Ca Tom Petty. "It’s good to be king, if just for a while". Dar mai e şi măine o zi. Şi oare cum o mai fi? Copiii vor creşte şi mă vor uita. Pe copiii lor cine-i va mai invăţa să iubească? Nu sunt un director de companie multinaţională, nu am Ford Mustang şi nici cont in bancă. Măine voi deveni neinteresant pentru voi. Poate că ciorile mă vor tăvăli prin noroi. Şi apoi? De ce nu mai putem să trăim? De ce nu mai ştim? De ce nu mai putem să iubim?

×
Subiecte în articol: pagina lui zdreanta