x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Declaraţie de forţă şi dezinvoltură

Declaraţie de forţă şi dezinvoltură

de Daniela Cârlea Şontică    |    23 Noi 2008   •   00:00
Declaraţie de forţă şi dezinvoltură

DEBUT  •  ELIZA NICOLAINA, "TRAUMA ARLECHIN", BRUMAR
Colega noastră, Eliza Dumitrescu, a debutat cu o carte de versuri la Editura Brumar, pe care a lansat-o vineri, 21 noiembrie, la Târgul de Carte Gaudeamus.



Debutul Elizei cu "Trauma arlechin" a fost o bucurie atât pentru colegii care au participat la eveniment, cât şi pentru prietenii ei din lumea literelor şi din cea a catedrei, poeta fiind în acelaşi timp şi profesoară de limba franceză la un liceu bucureştean.

UNIVERSURI. Prezentarea cărţii a fost făcută de Robert Şerban, editorul cărţii, criticul Mihai Vieru, semnatarul rândurilor de pe coperta a patra, lingvistul Dorin Uritescu şi Teodora Migdalovici. "Eliza Nicolaina (pseudonimul ei – n.r.) făureşte un paradis foarte bine păzit de figuri groteşti şi populat de personaje fantastice – «copii cu ochi de melci» –, pentru a-şi apăra şi închide în cele din urmă, simplu, insulele de timiditate sub cheia unei geometrii euclidiene, dar complexă în semnificaţii, ca o reală mandala", a precizat criticul Mihai Vieru. Cuvinte frumoase despre autoare a rostit şi profesorul Dorin Uritescu. Printre altele, distinsul profesor şi autor de cărţi a arătat că sintagma din titlu este foarte interesantă, provenind din îngemănarea a doi termeni, unul din greacă, însemnând la propriu rană, iar la figurat jignire (trauma), celălalt venind din franceză, după numele unui diavol (arlechin), ducându-ne cu gândul la un comportament echivoc şi ispititor. Versurile în care se regăseşte expresia sunt acestea: "Se târăşte greu în urma mea/ Profund organică/ Trauma arlechin". Profesorul Uritescu a mai spus: "Poeta fantazează, trecând cu uşurinţă de la căderea într-un tragic grotesc expresiv –   «ochii de carne ai păpuşilor» – la ridicarea în spaţii ludice, eul poetic descoperindu-se nonşalant". Fosta noastră colegă, Teodora Migdalovici, consultant de imagine, vede în publicarea acestei cărţi "o declaraţie de forţă", şi revelarea "unei altfel de Eliza": "Dincolo de coperţile acestei cărţi, o simt puternică şi jucăuşă, o simt în control. O să descoperiţi o scriitură cu multă inteligenţă, deloc plictisitoare".   

Dezvăluind câte ceva din travaliul poetic, autoarea a spus că este o carte născută "din întâlniri cu oameni, cu senzaţii, cu trăiri, cu obiecte. Scriind, am învăţat ceva despre viaţă şi despre posibilitatea de a o percepe în mod real".
daniela.sontica@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: spectator