METODE DE SLABIT
Ce trebuie sa fac pentru a scapa de kilogramele suplimentare? Care este cel mai bun regim? Cat timp trebuie sa tin cura de slabire? Cum pot sa rezist tentatiilor? De ce este bine sa fac miscare? Sunt intrebari care framanta atat femeile, cat si barbatii cu probleme de greutate.
Profesorul doctor Constantin Dumitrache, directorul Institutului de Endocrinologie "C. I. Parhon", ofera celor care vor sa slabeasca un ghid complet al regimurilor alimentare. "Primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa va schimbati modul de viata. Pentru aceasta este nevoie de foarte multa hotarare. Un nou stil de viata presupune sacrificiu, iar cel care porneste pe acest drum trebuie sa fie constient ca este o decizie luata pentru toata viata. Timp de 6-12 luni se duce o batalie continua pentru pierderea kilogramelor, iar lupta continua toata viata pentru mentinerea greutatii dorite. Echilibrul este cheia succesului unui regim de slabit. De aceea trebuie sa fiti rationali si sa nu solicitati o slabire brusca de 10-15 kg intr-o luna. Un mod de slabire fiziologica inseamna pierderea a 3-4 kilograme lunar, apoi se ajunge treptat la un kilogram pe luna." Tinand seama de activitatea desfasurata, in mod normal, o persoana adulta are nevoie de aproximativ 2.000 de calorii la femei si 2.700 de calorii la barbati.
Regimuri cu dus si intors
"Nici unul dintre regimurile la moda nu este un regim sigur", sustine prof. dr. Constantin Dumitrache. Regimul Atkins, de exemplu, asigura intr-adevar o slabire rapida, dar este o dieta dezechilibrata. Pentru ca sunt permise toate tipurile de carne, oua, peste, branza, dar sunt interzise cu desavarsire cerealele, fructele si legumele, apar efecte nedorite precum carentele vitaminice, constipatia, cresterea nivelului de grasimi in sange. Regimul Mayo, in care se consuma 600-800 de calorii zilnic, alimentul esential fiind oul, prezinta de asemenea dezavantaje: carente vitaminice, oboseala, nervozitate. "Regimurile disociate, canalizate spre un singur fel de alimentatie nu asigura organismului elementele necesare, pentru ca sunt incomplete. O dieta corecta trebuie sa includa toate principiile alimentare esentiale", conchide prof. dr. Dumitrache.
|
IMC. Cea mai utilizata metoda pentru stabilirea diferitelor grade de obezitate este calcularea indicelui masei corporale (IMC). Valorile normale ale IMC se situeaza intre 18 si 24,9, supraponderalitatea este de la 25 la 29,9, obezitatea primara 30-34,9, obezitatea severa 35-39,9, iar obezitatea masiva se stabileste la valori mai mari de 40.
EXEMPLU. IMC se obtine dupa urmatoarea formula de calcul: valoarea greutatii (in kilograme) impartita la valoarea inaltimii (in metri) la patrat. Sa luam exemplul unei persoane de 85 de kilograme, cu inaltimea de 1,65 metri. In acest caz, IMC = 85 : (1,65 X 1,65) = 31,25. Persoana are IMC=31,25 si se incadreaza in gradul de obezitate primara.
|