x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Dirk, soluţia la criză

Dirk, soluţia la criză

de Mihai Stirbu    |    08 Feb 2009   •   00:00
Dirk, soluţia la criză

UMOR  •  DE CE SĂ PLÂNGI CÂND POŢI SĂ RÂZI?
Cel mai mare comedian al Belgiei, Dirk Denoyelle, a susţinut la începutul acestei săptămâni un spectacol la Novotel City Center, invitat fiind de Blackpearl Property şi Belgian Connection.



Umorul face parte din natura umană. Se spune că momentele dificile trec mai uşor dacă îţi păstrezi optimismul şi nu uiţi să zâmbeşti. Dar dacă accepţi să te laşi pe mâinile maestrului Dirk Denoyelle? Cum ar fi să râzi două ore încontinuu, cu o pauză ca să nu leşini definitiv? A fost foarte bine, mai ales că era prima zi a săptămânii.

Dirk Denoyelle este fantastic. Cine ar fi crezut că poţi smulge ropote de aplauze de plăcere pe subiecte din economie sau politică? Aţi mai văzut, o să îmi răspundeţi. Însă dacă audienţa este formată din ambasadori şi membri ai comunităţii belgiene din România?

"IMPORTĂM FEMEI!"
Nimeni nu râde pentru că se râde, ci pentru că Dirk imită perfect persoane cu influenţă pe care le ridiculizează, cântă, se strâmbă, râde de minusurile Belgiei, râde şi de minusurile României. Ba chiar dă soluţii cum cele două ţări ar putea să se ajute reciproc. Manuela, o doamnă din public, i-a căzut cu tronc. I-a dedicat un cântec din repertoriul lui Iglesias. Apoi unul lansat de Eros Ramazzotti. Ian, bărbatul care o însoţeşte, gustă gluma. Ştie că totul e doar pentru show.

DISTREAZĂ OAMENII. Pentru interviu, Dirk devine serios şi asta mă face să înţeleg că în timp ce noi ne amuzam, el de fapt era la job, îşi făcea datoria: "Totul a început în urmă cu 18 ani în Belgia. Mă adresam vorbitorilor de olandeză. Acum opt ani, am simţit că este momentul să mă lansez internaţional. Dacă înainte îmi ţineam programul în teatre, acum mă adresez companiilor, participanţiilor la congrese." Întotdeauna încearcă să-şi adapteze spectacolul în funcţie de profilul companiei. "De exemplu, aici suntem în România, avem o audienţă formată din ambasadori şi membri ai comunităţii belgiene. Am încercat să aflu ce au în comun. Trăiesc şi muncesc aici! M-am documentat, iar acum trei săptămâni am început să ascult cursuri de limba română pentru că am vrut să fiu capabil să rostesc «Vorbesc puţin româneşte»."

Cea mai "nebună" audienţă pe care a avut-o a fost în Vietnam, la Hanoi. "Era o comunitate de expaţi micuţă, de vreo 35 de persoane, care a luat-o razna la glumele pe care le făceam. Un tip era întins pe pământ şi râdea."

Scopul lui Dirk de a ne face să petrecem o seară plăcută a fost mai mult decât atins. Îi aşteptăm următorul spectacol.

×
Subiecte în articol: spectator dirk