x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Doar o portocala

Doar o portocala

11 Ian 2006   •   00:00
Doar o portocala
RETETE CU ADRESA
Portocalele isi au originea pe continentul asiatic, in China. In Europa au fost aduse de romani, cunoscuti pentru dorinta lor de a cultiva tot ceea ce este exotic. Mult timp, cultivarea acestor fructe a avut prioritate, insa dupa caderea Imperiului Roman a decazut.

In secolul I, Nordul Africii era teritoriul portocalilor. Maurii, musulmanii nativi in aceasta regiune, au dus portocalele in sudul Spaniei opt secole mai tarziu. In Sicilia, aceste fructe au ajuns aduse de sarazini. In 1493 Cristofor Columb a trecut Oceanul Atlantic cu cativa puieti de portocali, pe care i-a plantat apoi pe taramul american.

SANATATE. O singura portocala asigura necesarul zilnic de vitamina C, care are un rol important in prevenirea cancerului si in asigurarea unei circulatii sangvine normale. Consumand doar o singura portocala pe zi se asigura sapte procente din doza zilnica de potasiu si cantitatea necesara de vitamina B. Nivelul colesterolului scade cand sunt cosumate citrice dupa principalele mese ale zilei. Pielea va arata mult mai catifelata, pentru ca portocala este un puternic antioxidant. Chiar si atunci cand este gatita, portocala isi pastreaza aceste calitati nutritive.

Coaja de portocala se poate folosi ca aperitiv. Se lasa sa se macereze cojile de la sase portocale in 500 ml rachiu timp de cincisprezece zile. Apoi se adauga doi litri de vin alb, in care am pus in prealabil la dizolvat 500 g zahar. Toata compozitia se filtreaza si se mai tine o saptamana. Cu cat se invecheste mai mult, cu atat aceasta bautura aperitiv devine mai buna.

O infuzie facuta din 15 g foi de dafin si 40 g coji de portocale uscate este de mare ajutor pentru cei aflati in convalescenta.

COSULETE DIN PORTOCALE


  • INGREDIENTE: 4 portocale, 4 mere, 3 linguri cu zahar, un paharel cu rom, zahar vanilinat.
  • PREPARARE: Se taie coaja portocalelor pana la jumatate. Se formeaza o toarta din coaja de sus, apoi se scoate miezul cu grija, se curata de pielite si samburi si se taie cubulete. Se amesteca impreuna cu merele curatate si taiate cubulete si doua-trei linguri cu zahar vanilinat. Se lasa sa se macereze cu rom, apoi se umplu portocalele.
  • TARTA CU PORTOCALE


  • INGREDIENTE: 400 g aluat de baza, o lingurita cu anason macinat, o jumatate de lingurita cu coriandru, 100 g curmale fara samburi, doua banane zdrobite, doua linguri cu germeni de grau, 3 portocale taiate marunt, doua mere rase pe razatoarea mare, 5 linguri cu smantana batuta.
  • PREPARARE: Aluatul se framanta impreuna cu anasonul si coriandrul si se pune in forme. Curmalele si migdalele se piseaza impreuna si se amesteca cu celelalte ingrediente. Aceasta compozitie se imparte in forme si se decoreaza cu felii de portocala sau de banana. Vara se poate orna punandu-se deasupra un strat de boabe (struguri sau coacaze) proaspete, peste care se toarna smantana.

    PRAJITURA CU PORTOCALE


  • INGREDIENTE: blatul: 6 oua, 120 g zahar tos, 100 g nuci pisate, 60 g faina, o lingura cu zeama de lamaie, o lingurita cu coaja de portocala; crema: 250 ml lapte, doua linguri cu faina, doua galbenusuri, zeama de la o portocala, o lingurita cu portocala rasa, 120 g zahar, 150 g unt.
  • PREPARARE: Se bat albusurile spuma, apoi se adauga zaharul si zeama de lamaie. Se bat in continuare pana se intareste spuma. Se amesteca usor cu galbenusurile, faina, nuca pisata si coaja rasa de portocala. Se toarna intr-o tava tapetata cu hartie pergament si se coace in cuptorul incins, 25-30 de minute. Pentru crema, galbenusurile, zaharul si faina se amesteca, apoi se adauga cate putin lapte clocotit si zeama de portocale. Se bat continuu sa nu se formeze cocoloase si se tine pe foc pana se ingroasa. Se lasa sa se raceasca si se amesteca cu untul batut spuma. Blatul de nuca se taie in doua. Se unge o foaie cu jumatate de crema, se acopera cu cealalta foaie si apoi se pune si restul de crema. Se lasa la rece doua ore si se orneaza cu coaja de portocala rasa.
  • ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul portocale portocala