x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Estimare - Liderul crestin-democratilor germani da o prognoza favorabila Romaniei

Estimare - Liderul crestin-democratilor germani da o prognoza favorabila Romaniei

de Irina Cristea    |    09 Mai 2006   •   00:00
Estimare - Liderul crestin-democratilor germani da o prognoza favorabila Romaniei

Liderii popularilor europeni au facut declaratii favorabile Romaniei la sfarsitul lunii aprilie, la Bucuresti. Presedintele grupului crestin-democratilor germani, Hartmut Nassauer, si-a mentinut aceste declaratii si dupa ce Comisia Europeana a prezentat stadiul pregatirilor de aderare a Romaniei.

Jurnalul National: Evaluarea facuta de comisarul pentru Extindere, Olli Rehn, v-a lasat impresia ca in Romania ar exista motive serioase de ingrijorare cu privire la stadiul pregatirilor de aderare?
Hartmut Nassauer: Nu am remarcat o schimbare radicala fata de prezentarea pe care a facut-o la 3 aprilie la Strasbourg, in fata Comisiei pentru Afaceri Externe. Ca si atunci, comisarul a indicat ritmul bun al progreselor si a atras atentia asupra domeniilor unde se impun mai multe eforturi. Aceasta pare a fi pozitia sa, versiunea oficiala. Daca citim printre randuri, cum spunem noi, germanii, dincolo de ceea ce se spune, nu am sesizat o intentie a Comisiei de a recomanda aplicarea superclauzei de salvgardare in cazul Romaniei. Multi discuta daca ar fi pregatita sa o faca in cazul Bulgariei, dar sentimentul general este ca nici in cazul Romaniei, nici in cazul Bulgariei nu s-ar putea obtine majoritatea necesara in Consiliu pentru aplicarea clauzei. Asta e prognoza noastra.

Dar v-ati fi asteptat sa apara schimbarile fundamentale de care pomeneati?
Nu ma asteptam, desigur. Din 3 aprilie pana la 26 aprilie nu au cum sa aiba loc schimbari fundamentale intr-o tara.

Ce sanse exista pentru aplicarea unui sistem mai strict de monitorizare in cazul Romaniei, presupunand ca aderarea are loc la 1 ianuarie 2007?
Eu as propune sa luam tratatul asa cum e. El contine mai multe clauze, mecanisme de monitorizare continua pe capitole pentru trei ani. Daca exista ingrijorari majore, Comisia poate decide ca ele sa fie activate, asa cum crede potrivit.

E posibil ca probleme interne ale Romaniei, cum ar fi alegerile anticipate, sa devieze traseul aderarii?
E responsabilitatea politicienilor romani sa decida. E ograda voastra. Daca se opteaza pentru aceasta varianta, cred ca puterea politica se va concentra pe campania electorala si exista posibilitatea ca partidele din coalitie sa fie mai concentrate asupra propriilor pozitii si nu pe cooperare. Sper ca un astfel de proces sa nu aiba efecte asupra criteriilor de aderare si a indeplinirii lor. Dar, repet, este strict responsabilitatea Romaniei. Impresia mea este ca ar fi mai util sa nu existe o campanie electorala. Multi politicieni din Romania, membri ai Guvernului, dar si mass-media si populatia stiu ca exista probleme ce trebuie rezolvate. Intrebarea este daca aceasta situatie ar trebui sa constituie o baza pentru amanarea aderarii. Concluzia noastra, mai ales dupa vizita pe care am facut-o in Romania, este ca sustinem linia de reforme a acestui guvern. Am fost impresionati de seriozitatea si de implicarea pe care le-am vazut si de directia de reforme, si as mentiona mai ales eforturile ministrului de Justitie. Exista necesitatea de a sustine aceste eforturi si asta facem la Bruxelles si Strasbourg.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul româniei