x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Etica genelor

18 Oct 2007   •   00:00

Cercetările care imping limitele cunoaşterii umane au fost intotdeauna controversate. Iar cănd este vorba despre medicină şi, mai precis, despre genetică este clar că se va naşte o polemică mondială, iar discursul se va scurtcircuita de la argoul medical la acuze asupra posturii jocului de-a Dumnezeu.

Cercetările care imping limitele cunoaşterii umane au fost intotdeauna controversate. Iar cănd este vorba despre medicină şi, mai precis, despre genetică este clar că se va naşte o polemică mondială, iar discursul se va scurtcircuita de la argoul medical la acuze asupra posturii jocului de-a Dumnezeu. Căt de importante sunt implicaţiile etice ale cercetărilor geneticii? Care sunt costurile pe care le impune dezvoltarea acestei noi tehnologii? Şi unde ne poate ea conduce, către nemurire sau către o catastrofă de proporţii inimaginabile? Partea a doua a documentarului Discovery Channel "ADN - promisiunea şi preţul" incearcă un răspuns echilibrat la aceste intrebări.

NECUNOSCUTE. Ştim că genetica reprezintă ultima frontieră in medicină, ştim că putem manipula genele, dar nu ştim de ce ele reacţionează intr-un anume mod şi de ce sintetizează o anume proteină, şi nu alta. Ştim că putem injecta direct gene unice pentru a trata anumite boli şi a obţine rezultate spectaculoase. In urma unui tratament experimental bazat pe injectare directă a genelor, australianul Chris Brent a fost vindecat de hemofilie, producţia sa naturală de factor 9 crescănd de la 1% din normal la 12%. Pe de altă parte, nu ştim cănd astfel de proceduri se pot dovedi fatale. In 1999, tănărul Jesse Gelsinger a fost prima victimă a unui astfel de tratament cănd virusul purtător al genei injectate a declanşat un răspuns imunitar necontrolat. Ştim că putem clona organisme şi că putem creşte organe din celule stem, dar nu ştim pănă unde putem merge cu aceste tehnologii şi ce implicaţii nasc ele.

OFERTA. Documentarul Discovery pe care ZOOM vi-l propune in această săptămănă aduce puţină lumină asupra a ceea ce ştim despre genetică şi a ceea ce nu ştim, punănd incă o dată in evidenţă că principalul obstacol in faţa acestor cercetări sunt prejudecăţile. Astfel, la intrebarea Discovery "Se va răzbuna natura pe oameni pentru toate aceste cercetări?", ţările puternic religioase indică o ingrijorare crescută (Taiwan - 80% şi Polonia - 73%), in vreme ce in ţări precum Danemarca, sub 50% din populaţie işi pune această intrebare.

×
Subiecte în articol: video stim