x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Euforia după lucruri vechi şi rare

Euforia după lucruri vechi şi rare

de Dan Cârlea    |    13 Sep 2009   •   00:00
Euforia după lucruri vechi şi rare
Sursa foto: Dan Cârlea/

Cine a fost la mare în vara asta a văzut afişele care vorbeau despre "Euforia Eforiei". Un fel de invitaţie a primarul Ovidiu Brăiloiu la tot felul de activităţi culturale în cinstea celor 110 ani de la înfiinţarea staţiunii. În acest spirit, la mijloc de august, a adus pe litoral pentru a doua oară anul acesta colecţionari de obiecte vechi din toată ţara în cadrul Târgului "Antica".



Zeci de anticari şi-au etalat exponatele pe aleile parcului din Eforie Sud spre bucuria turiştilor iubitori de frumos. Bronzaţi vârtos, în şlapi, cu copiii de mână sau îmbrăcaţi de promenadă, admiratorii vechiturilor de preţ s-au perindat cu plăcere prin faţa măsuţelor cu obiecte. Au fost de toate, de la mic mobilier, ceasuri, vase din alamă, argint, cupru şi chiar din aur, la obiecte din inventarul bucătăriilor simandicoase, de provenienţă românească, dar şi nemţească sau franceză, bijuterii de zeci de ani, gablonţuri şi dantelării, tablouri. De exmplu, Marcel Cămară avea în colecţia sa florete, desfăcătoare de sticle, strămoaşe ale maşinilor de marcat, maşini de scris, lupe folosite în al doilea război mondial, brichete care au aparţinut cine ştie cărei doamne din înalta societate şi multe altele.

Despre impresionanta sa colecţie de insigne ne-a povestit cu plăcere şi precizie de specialist Mihai Tudoran din Bucureşti (37 de ani), un obişnuit al târgurilor de gen din toată ţara.

"Am început să colecţionez insigne militare, apoi am strâns şi insigne pioniereşti şi de-ale şoimilor patriei. Există 167 feluri de insigne de pionier, din care două sunt din aur." Colecţionarul ne-a predat o adevărată lecţie despre preţioasele recompense pe care elevii ţării le primeau în comunism: "Existau insignele de la concursurile tehnico-aplicative, concursurile de meserii, concursul de scriere «Roza vânturilor», de pionier interpret, prionier sportiv, pionier sanitar, pionier chimist, pionier creator, pionier actor, pionier filatelist. Ultima e mai rară. Erau făcute în mai multe ediţii, unele simple, altele cu email şi luciu, cu lac deasupra. Primele erau cu o flacără în centru şi o stea, pe unele scria «Sunt gata întotdeauna!». Sunt copiate după cele ruseşti... Insigna asta de pionier energetician e foarte rară, asta era înmânată de Tanti Leana direct. Mai sunt şi cele de fruntaş în întrecerea patriotică, astea se dădeau când depăşeai planul la borcane şi sticle goale, la castane şi maculatură".

Emoţionat şi din dorinţa de a purta ceva care să mă caracterizeze, mi-am cumpărat pe loc două insigne: "Fruntaş în gospodărirea comunei, 1977" şi "Participant la concursul artiştilor amatori de la sate, 1952". Poate le voi purta la 20 septembrie de ziua oraşului Eforie. În 1899, moşierul moldav Ion Movilă a fondat aici Băile Movilă, ridicând primul hotel pentru a facilita cazarea turiştilor şi pacienţilor aproape de nămolul Techirghiolului. Staţiunea dintre mare şi lac s-a numit ba Techirghiol-Movilă, ba Carmen Sylva, după numele de scriitoare al reginei Elisabeta, ba Vasile Roaită în perioada de început a comunismului, dar până la urmă s-a impus Eforie.

×
Subiecte în articol: expozitie