x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal intern Cel mai echilibrat final de campionat. Una se salvează, una ratează Europa

Cel mai echilibrat final de campionat. Una se salvează, una ratează Europa

de Adi Munteanu    |    01 Mai 2024   •   06:00
Cel mai echilibrat final de campionat. Una se salvează, una ratează Europa
Sursa foto: Hepta

Trei etape în play-off și două în play-out, atât a mai rămas din acest sezon. Mai este și năzdrăvana finală a Cupei României, cea care a stricat calculele europene în play-off, unde au mai rămas doar două locuri eligibile pentru Conference League și pentru care trag trei echipe, Farul, CFR și Universitatea Craiova.

Emoții pentru nu mai puțin de opt cluburi din Liga 1, care nu știu încă pe ce loc se vor situa la finalul sezonului. Toate se află pe muchie de cuțit. Una din cele trei pretendente la locurile 2-3 din play-off va rămâne în afara Europei, în timp ce în play-out, din cele 5 codașe, doar una va scăpa sigur de la retrogradare.

Rapid a pierdut și ultimul tren european

Înfrângerea cu Universitatea Craiova a scos din orice calcule Rapidul pentru Europa. Visul lui Dan Șucu de a juca în cupele europene se mai amână un an. Totuși, este inexplicabil parcursul din play-off al giuleștenilor. Porniți ca principali rivali la titlu al FCSB-ului, la doar 4 puncte de lider, ei n-au obținut decât un punct și adio, titlu, adio, Europa! Dan Șucu tot caută un răspuns la această prăbușire. L-a demis pe Cristiano Bergodi fără să-l înlocuiască cu un antrenor experimentat, iar înlocuitorul lui, Bogdan Lobonț, nu are autoritate în vestiar, iar pe teren este ignorat total de jucători. Ermal Krasniqi și Cristi Săpunaru au mers până a-l umili pe Lobonț în fața întregului stadion. Iar pe teren fiecare a jucat ce a vrut și ce a știut fără să bage în seamă urletele fostului portar al naționalei. „Poate să aibă 20 de școli de antrenori la Coverciano, la Rapid trebuie să știi să alergi pe șinele de cale ferată ca să domini vestiarul și tribuna”, spune un suporter. Astfel, lui Dan Șucu i-a mai rămas doar pregătirea pentru sezonul viitor. Va mai face achiziții, îi vor veni și jucătorii împrumutați la UTA și va face curățenie în lot, urmând să plece jucătorii care au dezamăgit. În privința antrenorului, rămâne de văzut cât va mai rezista presiunii tribunei la numirea lui Marius Șumudică. Nici Dan Șucu, nici Daniel Nicolae nu agreează aducerea lui „Șumi”, chiar dacă antrenorul a promis că „nu-mi mai dau jos pantalonii în conferințele de presă”, doar-doar o reintra în grațiile șefilor din Giulești. Însă, în actuala tensiune din club, doar Marius Șumudică ar putea liniști atmosfera tot mai explozivă. Apoi, o demitere a lui Șumudică, din orice motiv, ar produce o explozie. Iar o astfel de situație este exact ce nu-și dorește Șucu, adept al unui stil de lucru corporatist, cu sarcini și ținte predictibile, departe de ultrasentimentalismul tradițional al Rapidului și al rapidiștilor.

Enigma Petrolul Ploiești

O atmosferă încinsă este la Ploiești. Și acolo s-a schimbat antrenorul, și acolo lipsesc rezultatele, în condițiile în care obiectivul ploieștenilor era la îndemână. S-a dorit calificarea în barajul pentru Conference League. Mai mult „beneficia” de faptul că UTA și FC Hermannstadt nu au cum să-i încurce într-o „tentativă europeană” deoarece niciuna dintre ele nu au licență UEFA. Deci o rivalitate în trei, cu U Cluj și Oțelul Galați. Apoi, încă o situație favorabilă: Oțelul s-a calificat în finala Cupei, unde este favorită în fața divizionarei B, Corvinul Hunedoara, iar posibila participare într-o cupă europeană superioară prin Cupa României eliberează locul în barajul cu U Cluj. Ce trebuia să facă Petrolul? Să se claseze pe locurile 7-10 din play-out. Pe ce loc este Petrolul? Pe 11! Are în play-out trei înfrângeri, cu Voluntari (0-4 acasă), cu Hermannstadt (0-2 la Sibiu) și cu Botoșani (1-2 acasă), plus un egal acasă cu UTA, 1-1. Este la 3 puncte de locul 10 și locul 11, conform regulamentului FRF, nu poate participa la barajul pentru UECL.

Până la urmă, ce și-a dorit Petrolul Ploiești de la actualul sezon? Dacă a fost  doar salvarea de la retrogradare, ei bine, acest obiectiv este acum în pericol. Petrolul mai are doar două meciuri de disputat, acasă cu Oțelul și în deplasare la Iași. În plus, este cu doar 3 puncte deasupra liniei roșii a retrogradării, iar un calcul simplu arată că două înfrângeri o duc fie la barajul de retrogradare, fie chiar retrogradare directă, în funcție de jocul rezultatelor.

Farul, CFR Cluj și Universitatea Craiova, care din ele stă acasă?

Trei echipe înghesuite în doar două puncte și doar trei etape de jucat, asta este lupta pentru locurile 2-3. Sunt câteva meciuri directe între ele și acestea ar putea fi decisive. Pe de altă parte există și „arbitrul” FCSB, care deși este deja campioană, poate încurca jocurile la locul 2. Etapa viitoare programează meciul Universitatea - FCSB în Bănie. Oltenii cu revenitul Mitriță, FCSB fără accidentatul Coman. Craiova are nevoie de victorie, FCSB n-are obiectiv. Și, mai mult, Becali îl vrea pe Mitriță și ar putea face „o omenie” cu prietenul Mihai Rotaru. Farul joacă acasă cu Sepsi și, de asemenea, are nevoie de 3 puncte. La fel și CFR, care joacă acasă cu Rapid. Clujenii îl vor avea pe Dan Petrescu antrenor „semioficial” în timp ce la Rapid este oficială dezordinea.

Etapa cu numărul 9 aduce prima „finală”, duelul direct Farul - Universitatea Craiova, iar cine pierde va aștepta doar jocul rezultatelor din ultima etapă. CFR va juca pe Arena Națională, într-o seară în care va avea loc și festivitatea de premiere a FCSB pentru câștigarea titlului.

Apoi ultima etapă va decide ierarhia finală. A doua finală pentru locurile 2-3 o să fie la Cluj, între CFR și Farul, în timp ce Universitatea joacă acasă cu Sepsi.

Pe scurt, două sau trei victorii asigură un loc pe podium. 4 puncte asigură locul 3 în timp ce 3 puncte sau mai puțin înseamnă afară din Europa.

Reușește Botoșaniul minunea?

„Dacă reușim să ne salvăm, o să  investesc mai mult anul viitor. Dacă retrogradăm, o să mă retrag din fotbal”, declara în luna ianuarie Valeriu Iftime, patronul Botoșaniului. Ei bine, în ianuarie, echipa era departe pe ultimul loc și doar înjumătățirea punctelor a mai apropiat-o de celelalte echipe. Însă Botoșaniul a fost performera play-out-ului, alături de UTA și Oțelul. Iar cu cele 13 puncte obținute a ieșit pentru moment în afara locurilor retrogradabile. Un pas important ar putea face etapa viitoare, acasă, cu FC Voluntari. O victorie o va face principala favorită la salvare, apoi, dacă nu va pierde în ultima etapă la Galați, FC Botoșani va fi matematic salvată.

 

×