x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Europa asteapta fapte, nu vorbe

Europa asteapta fapte, nu vorbe

03 Feb 2005   •   00:00

INTEGRARE
Comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn, indeamna Romania sa continue reformele in ritm sustinut, pentru a fi pregatita de aderarea la Uniunea Europeana.

Olli Rehn: "Luati masurile necesare!"

Dupa o serie de declaratii sceptice cu privire la pregatirile de aderare ale Romaniei, comisarul european pentru Extindere, finlandezul Olli Rehn, nu si-a schimbat prea mult tonul nici cu ocazia intalnirii de miercuri cu ministrul roman al Afacerilor Externe.
IRINA CRISTEA - Bruxelles

EXIGENT. Comisarul pentru Extindere, Olli Rehn (stanga), i-a cerut ministrului Razvan Ungureanu sa continuam reformele
Comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn a caracterizat drept "o intalnire amicala si constructiva" intrevederea avuta miercuri, la Bruxelles, cu ministrul roman al Afacerilor Externe, Mihai Razvan Ungureanu. Comisarul, care s-a evidentiat inca din noiembrie, cand si-a inceput mandatul, printr-un discurs sceptic cu privire la Romania, nu s-a dezmintit nici de aceasta data si s-a ferit sa transmita un mesaj prea incurajator. Desi a spus ca l-a felicitat pe ministrul de Externe pentru programul noului Guvern si pentru rezultatele primelor patru saptamani de guvernare, Rehn a atras atentia asupra principalelor domenii unde Romania trebuie sa faca, in continuare, mari eforturi pentru a nu-si pune in pericol aderarea in 2007. "Combaterea coruptiei, a criminalitatii organizate, imbunatatirea sistemului juridic si, in ansamblu, capitolul Justitie si Afaceri Interne trebuie sa fie prioritare", a spus finlandezul.

De altfel, comisarul Rehn va avea ocazia sa constate personal progresele Romaniei in vizita pe care o va face la Bucuresti la sfarsitul acestei luni, ministrul Ungureanu declarand ca asteapta aceasta vizita cu interes, pentru a continua ceea ce au inceput la Bruxelles, anume o comunicare directa si eficienta.

SPRIJIN EUROPEAN. In procesul de aderare la UE, Romania trebuie sa perceapa mecanismul de monitorizare drept un instrument de lucru care faciliteaza o pregatire interna efectiva. Rehn a aratat din nou ca Romania va avea parte de tot sprijinul Uniunii Europene pentru a-si atinge principalele tinte - semnarea Tratatului de Aderare la sfarsitul lunii aprilie si aderarea la 1 ianuarie 2007.

"Vom face toate eforturile in acest sens, cot la cot cu Guvenul roman. Inceputul este promitator, iar noi va vom sustine atat cu consultanta, cat si cu cei un miliard de euro anual reprezentand fondurile de preaderare acordate Romaniei", a tinut sa ne asigure Olli Rehn. "Speram ca Romania sa fie gata, la 1 ianuarie 2007, sa isi asume toate obligatiile de stat membru. Nu va relaxati! Luati in continuare masurile necesare", a incheiat comisarul pentru Extindere.

PRIETEN
Intalnirea dintre ministrul roman de Externe si Inaltul Reprezentant pentru Politica Externa al UE s-a lasat cu declaratii de presa mult mai relaxate. "Vom fi impreuna multi ani, intr-o relatie calda, buna si amicala", a spus Javier Solana, referindu-se la apropiata aderare a Romaniei la UE. Un punct aparte pe agenda a fost Moldova. Solana a confirmat, pentru prima data, intentia Bruxellesului de a avea in curand un reprezentant la Chisinau.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul rehn olli rehn