x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Europa schimba foaia

Europa schimba foaia

de Radu Croitoru    |    31 Aug 2005   •   00:00
Europa schimba foaia

Visul Turciei de a deveni membra a Uniunii Europene se indeparteaza. Tot mai multi lideri ai continentului vorbesc doar despre un parteneriat al Ankarei cu UE, aderarea propriu-zisa devenind aproape exclusa.

Visul Turciei de a deveni membra a Uniunii Europene se indeparteaza. Desi au confirmat inceperea negocierilor in octombrie, tot mai multi lideri ai continentului vorbesc doar despre o apropiere a Ankarei de UE, evitand sa pomeneasca despre o aderare propriu-zisa.

Comisarul european pentru relatii externe, Benita Ferrero-Waldner, a spus, pentru prima data raspicat, ca "nu exista garantii privind faptul ca Turcia va adera, la un moment dat, la Uniunea Europeana". Oficialul de la Bruxelles a tinut sa precizeze ca negocierile vor incepe la data de 3 octombrie, asa cum a fost stabilit, insa a subliniat ca discutiile nu se vor incheia neaparat cu aderarea Turciei la blocul comunitar. Nici macar recunoasterea independentei Ciprului, solicitare politica expresa adresata Ankarei pentru apropierea de UE, nu mai functioneaza ca o garantie in aceasta directie. "Negocierile cu Turcia vor reprezenta o calatorie lunga si complicata", a declarat Benita Ferrero-Waldner, adaugand ca aceasta problema va fi discutata din nou la sfarsitul acestei saptamani, in cursul unei reuniuni a ministrilor europeni de Externe.

SI TOTUSI. La randul sau, comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, a declarat ca au fost indeplinite toate criteriile necesare deschiderii negocierilor in luna octombrie. Nici Olli Rehn nu a mai vorbit despre aderare, precizand, in schimb, ca nimic nu impiedica semnarea unor acorduri bilaterale. "Daca inchidem portile Turciei, Uniunea Europeana nu va mai avea nici o putere sa controleze orientarile conservatorilor si ale islamistilor de acolo care vor renaste periculos", a subliniat comisarul pentru extindere, neuitand ca importanti membri ai familiei europene se declara foarte rezervati in aceasta privinta.

POATE ALTADATA. Presedintele francez a lasat sa se inteleaga ca multe dintre calculele Bruxellesului pentru salvarea proiectului asa-numitei "Europe Unite" poate insemna abandonarea Turciei. Jaques Chirac a spus, subtil, ca Ankara trebuie sa-si clarifice pozitia in problema Ciprului si sa dea asigurari ca isi va indeplini toate angajamentele luate. Nici europenii de rand nu doresc deschiderea portilor continentului pentru turci. Conform unui sondaj publicat in luna iulie, numai 10% dintre austrieci, de exemplu, sustin o eventuala aderare a Turciei. Cu toate acestea, negocierile de aderare vor incepe la 3 octombrie, moment la care Turcia viseaza din anul 1963, cand a cerut pentru prima data oficial sa se integreze in Europa. Expertii considera ca discutiile ar putea dura mai bine de 10 ani, in conditiile in care autoritatile de la Ankara vor trebui sa demonstreze ca reformele politice nu se fac doar pe hartie.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul