x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Europenii au mai umblat la tonul raportului

Europenii au mai umblat la tonul raportului

de Irina Cristea    |    24 Oct 2005   •   00:00
Europenii au mai umblat la tonul raportului

Maine, Strasbourgul va deveni centrul de interes al Romaniei si Bulgariei. Comisia Europeana va prezenta, pentru fiecare dintre cele doua tari, primul raport de monitorizare. Documentul va consemna progresele, dar nu va face nici o recomandare cu privire la calendarul aderarii.

Romania urmeaza sa beneficieze de un raport mai favorabil ca oricand din partea Comisiei Europene. Dupa ce in rapoartele de tara din anii trecuti criticile si recomandarile lasau cu greu loc unor aspecte pozitive, acest prim raport de monitorizare consemneaza numeroase progrese si, in ansamblu, da o nota favorabila eforturilor facute la Bucuresti in vederea aderarii la 1 ianuarie 2007. "Este pentru prima data cand autoritatile europene au senzatia ca Romania a progresat mai mult decat era de asteptat, iar Bulgaria, mai putin", a comentat un oficial al comisiei, citat de Mediafax.

IN OGLINDA. Punctele nevralgice ale Romaniei raman cele cunoscute. Combaterea coruptiei, reforma administrativa, sectorul veterinar, privatizarea si eliminarea de pe piata a intreprinderilor care nu sunt viabile sunt aspecte asupra carora expertii europeni insista si in raportul de monitorizare ce va fi prezentat maine la Strasbourg.

Observatiile privind slaba pregatire profesionala a magistratilor sau lipsa dotarilor tehnice necesare nu mai sunt subliniate in document, asa cum erau anul trecut. "Volumul mare de munca al judecatorilor, accesul lor limitat la jurisprudenta, lipsa informatiei privind noile prevederi legislative, slaba circulatie a informatiei in interiorul sistemului si lipsa instruirii si specializarii explica slaba calitate a actului juridic", se arata in toamna lui 2004, in vreme ce comisia se concentreaza, in acest an, asupra combaterii coruptiei la nivel inalt. "Eforturile trebuie concentrate pe aplicarea efectiva a legislatiei anticoruptie si pe masuri preventive, pe lupta impotriva coruptiei la nivel inalt si in institutiile care trebuie sa aplice legea", se arata in document.

Concluzia expertilor europeni cu privire la sistemul juridic este ca "reforma decurge in general conform planului" si ar trebui sa fie implementata dupa calendarul adoptat.

MAI BINE PENTRU ANIMALE. Agricultura, un alt punct nevralgic, subliniat si in scrisoarea de avertizare din iunie, trebuie sa fie in continuare prioritara pentru Guvern. Conform raportului de monitorizare, mai este mult de lucru in vederea alinierii la normele europene privind tratamentul aplicat animalelor, calitatea comertului cu animale si produse animale si tehnicile de hranire a animalelor.

Prin comparatie, in ultimul raport de tara se arata ca Romania trebuie sa poata furniza certificate de incredere si sa imbunatateasca substantial conditiile de viata si de transport pentru animale, in special pentru cabalinele trimise la abatoare din statele membre. In acest sector existau, potrivit raportului, "neajunsuri sistematice".

DE LUCRU. Recomandarile din acest an ale Comisiei Europene se refera si la "eforturi serioase" pe care Bucurestiul trebuie sa le faca pentru a-si finaliza pregatirile in domeniul liberei circulatii a bunurilor, a persoanelor si a capitalului (prin legi impotriva spalarii banilor) si politica de concurenta (in special prin aplicarea regulilor privind ajutorul de stat). Surse neoficiale spun ca tonul raportului a fost imbunatatit si din dorinta statelor membre.

ATUNCI
"Slaba circulatie a informatiei in interiorul sistemului si lipsa instruirii si specializarii explica slaba calitate a actului juridic" - Raportul de tara al Comisiei Europene, 2004

ACUM
"Reforma Justitiei decurge in general conform planului si ar trebui sa fie implementata dupa calendarul adoptat" - Raportul de monitorizare al Comisiei Europene, 2005

BUCURESTIUL SI SOFIA CONTINUA COT LA COT
Ministrul Afacerilor Externe, Mihai Razvan Ungureanu, va urmari lansarea raportului la Sofia, alaturi de omologul sau bulgar, Ivailo Kalfin. Aflate intr-o clara operatiune de reimprietenire si de renuntare la adversitatea in care le impinsese campania de aderare, cele doua state vor sa arate ca sunt solidare si ca se considera implicate impreuna in procesul de integrare.

LOBBY
Optimiste, Romania si Bulgaria vor sa intre in Uniunea Europeana (UE) "impreuna" si "la aceeasi data": 1 ianuarie 2007. Ministrii Integrarii Europene din cele doua tari, Anca Boagiu si, respectiv, Meglena Kuneva, au dat sambata, la Ruse, semnalul "terminatului cu datul la gioale". Facem echipa. Ne sustinem unii pe ceilalti in eforturile de a indeplini conditiile impuse pentru aderarea la UE. Concluzia s-a impus dupa ce ministrii au stabilit solutii pentru rezolvarea nemultumirilor dintre cele doua state privind traficul transfrontalier, podul de la Calafat si "taxa de Giurgiu" pe care bulgarii sunt obligati sa o plateasca. Siguri pe aderarea in 2007, oficialii au aratat ca nu stiu un singur lucru: "Unde vom bea sampania". (Violeta Fotache)
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul europene