x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Evenimente

de Simona Chiriac    |    09 Iul 2009   •   00:00
Evenimente

Cireşe pe săturate. Participanţii la Festivalul Cireşelor, care a avut loc la sfârşitul lunii iunie în localitatea Cireşoaia, din judeţul Bistriţa-Năsăud, au putut gusta nu mai puţin de 65 de soiuri de cireşe. Conform tradiţiei, fiecare sătean do­nează câte două kilograme de cireşe special pentru acest eveniment.



Participanţii au mâncat pe săturate, la intrare plătindu-se o sumă modică de 5 lei de persoană. Despre cireşele din Cireşoaia se spune că ar fi cele mai gustoase, în sat existând o lungă tradiţie a cultivării pomilor fructiferi, în special a cireşilor. Datorită condiţiilor climatice din zonă, anual se obţin peste 1.000 de tone de cireşe. O mare parte din această cantitate este vândută, rămânând totuşi sufici­ente fructe pentru a umple cămările cu borcane de dulcea­ţă, gemuri sau compoturi. Evenimentul a cuprins şi inaugurarea unui monument al eroilor, expoziţii de pictură şi fotografie, spectacole de dansuri şi muzică populară.

ÎN ŢARĂ
13 iulie-8 august. Vara pe uliţă. Bucureşti. Muzeul Satului organizează cea de-a XVII-a ediţie a acestui program interactiv pentru copii, unde cei mici vor fi iniţiaţi în tehnica meşteşugurilor tradiţionale (olărit, textile, prelucrarea lemnului, pictură, confecţionarea de măşti şi podoabe).

9-13 iulie. Zilele Înfrăţirii. Filipeştii de Pădure, judeţul Prahova. Evenimentul este centrat pe schimbul cultural cu localitatea franceză Courtonne la Meurdac, prilej de a explora tradiţii şi obiceiuri.

ÎN LUME

9-11 iulie. Festivalul somonului. Cordova, SUA. Alaska este gazda unui eveniment care îi strânge laolaltă pe iubitorii de peşte proaspăt.

11 iulie. Campionatul de aruncat tarte. Witcham, UK. În urmă cu 39 de ani, un profesor a avut ideea de a organiza o bătaie cu tarte în scopul strângerii de fonduri. Fiind un adevărat succes, evenimentul a devenit unul cu tradiţie.

11-12 iulie. Mango Festival. Coral Gables, SUA. Cea mai mare expoziţie de fructe de mango din întreaga lume. Demonstraţii culinare, întreceri şi surprize pentru copii. (S.C.)

×
Subiecte în articol: agenda