x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Expozitie - Dali al Basarabiei

Expozitie - Dali al Basarabiei

de Tudor Cires    |    28 Mai 2006   •   00:00
Expozitie - Dali al Basarabiei

La Chisinau i se spune "Dali al Basarabiei", iar la Amsterdam, "Matei, pictor roman".

Oriunde merge, se prezinta ca pictor roman. Nu e de mirare ca, in strainatate, tablourile sale cer un indreptar de istoria Romaniei. Nascut la Cazangic (R. Moldova), in 1968, Iurie Matei pare a citi marile teme ale vietii "cu pensula in mana". Maternitatea, instrainarea, lupta contrariilor, marirea si decadenta, sunt teme care fecundeaza inspiratia unui autor pentru care pictura e o intoarcere la clasici. "Invata sa desenezi ca marii maestri, apoi fa ce-ti trece prin cap", spunea Dali.

"Arlechin"

TEME. Desen clasic, teme moderne, parafraze poetice. In aceasta cheie am putea citi picturile sale cu titluri precum "Evadarea din ruine" sau "Umbra unei pasari peste aroma unui cantec". Artistul il admira pe Dali, dar si-a luat ca maestri pe Bosch si pe Baba, pe ultimul descoperindu-l la Odesa, pe timpul sovieticilor. N-a pictat mausoleul lui Lenin si nici rumene colhoznice, de aceea nici n-a fost agreat de puterea de atunci. S-a retras mereu in poezie, reintorcandu-se victorios la pictura.

"Am o serie de subiecte inepui-zabile - spune artistul. Pot sa pictez doi ani tema «Don Juan»: 40 de tablouri. De ce Don Juan? Pentru ca, la o anumita varsta (a «luptei dintre suflet si trup»), toti suntem putin Don Juani. Il pictez cu un mar rosu in mana, ar vrea sa-l muste, dar ceva il opreste… Alt subiect este «regele si arlechinul». Uneori, si eu sunt bufon, cand incerc sa vorbesc despre mine si nu-mi reuseste. Cand renunt, sunt rege, cinci pasi si redevin, la coltul strazii, bufon. Vad o femeie frumoasa - sunt Don Juan - iata stari care se succed cu rapiditate, ca sunetele contrabasului…"

×
Subiecte în articol: spectator