x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Dezastrele naturale au provocat economiei mondiale pierderi de 45 miliarde de dolari în primul trimestru

Dezastrele naturale au provocat economiei mondiale pierderi de 45 miliarde de dolari în primul trimestru

de Adrian Stoica    |    01 Mai 2024   •   08:20
Dezastrele naturale au provocat economiei mondiale pierderi de 45 miliarde de dolari în primul trimestru

Pierderile globale asigurate cauzate de dezastrele naturale din primul trimestru al acestui an s-au ridicat la cel puțin 17 miliarde de dolari și asta sub rezerva că estimările sunt în evoluție.

Suma este puțin peste medie, cauzele fiind, în principal, furtunile convective și de iarnă severe din SUA, inundațiile și furtunile din Europa și cutremurul din Japonia. Peste 1.500 de oameni au fost uciși la nivel global, ceea ce este semnificativ mai mic decât media pe termen lung. Cel mai mortal eveniment a fost cutremurul produs în Peninsula Noto, cu 245 de morți, urmat de inundațiile din Republica Democrată Congo din ianuarie (240 de morți) și incendiile devastatoare din Chile din februarie (131 de morți), relevă un raport publicat de către compania AON, liderul global în consultanţă pentru gestionarea riscurilor şi servicii de asigurări. 

Pierderile economice globale datorate dezastrelor naturale în primul trimestru al anului 2024 au fost estimate preliminar la 45 miliarde de dolari, cu aproape 50% mai mari decât media pe termen lung, dar cu 20% mai mici decât media din ultimii 10 ani (55 miliarde de dolari). Numărul evenimentelor care au lăsat în urmă pagube de miliarde de dolari a fost de 12, dintre care opt au avut loc în Statele Unite, două în America de Sud și două în Asia.

În primul trimestru al anului 2024, Europa a fost ocolită de catastrofe naturale, ea nefigurând în raportul publicat acum de AON

SUA, lovite de furtuni, grindină și inundații

Furtunile convective severe și evenimentele meteorologice de iarnă din Statele Unite au generat cea mai mare parte a pierderilor globale asigurate. Pierderi asigurate provocate de furtunile convective severe, vreme de iarnă și inundațiile din Statele Unite în T1/2024 au fost estimate preliminar la aproape 13 miliarde USD, cu mult peste media secolului 21, care a fost de aproape 7 miliarde USD. Ambele cifre sunt semnificativ mai mici în comparație cu pierderile asigurate din primul trimestru de anul trecut (peste 19 miliarde USD). Similar cu 2023, cea mai costisitoare pierdere asigurată din T1/2024 a fost provocată de un eveniment meteo sever, grindină și tornade, pierderile preliminare fiind de 3,4 miliarde USD.

Cutremurul din Japonia, pierderi economice de peste 17 mld. USD

În prima zi a anului 2024, un cutremur cu magnitudinea 7,5 a lovit Peninsula Noto din Japonia. Șocul principal și aproape 8.600 de replici de intensitate diferită care au urmat au afectat o mare parte a coastei de vest a Japoniei, afectând milioane de oameni. Acesta a fost unul dintre cele mai mari cutremure de suprafață care au afectat Japonia continentală din ultimii 100 de ani. Cutremurul a provocat pierderi economice de 17,6 miliarde de dolari, conform estimărilor guvernamentale. În ciuda infrastructurii rezistente a Japoniei, evenimentul a lăsat în urmă cel puțin 245 de morți și 1.546 de răniți. Pe lângă aceste victime, evenimentul a provocat pierderi materiale semnificative, el fiind catalogat al șaptelea cel mai mare cutremur din istoria modernă a Japoniei în ceea ce privește numărul de locuințe avariate. Conform ultimelor cifre publicate de Asigurările Generale Asociația Japoniei, evenimentul a dus la pierderi asigurate de cel puțin 74 miliarde yeni (480 milioane USD, estimări la 31 martie 2024), cu aproximativ 81.500 de daune de asigurare plătite și o medie a cererii de 5.900 USD. Este important de menționat că regiunea care a fost afectată are o proporție relativ mai mare de seniori (~60% aveau peste 60 de ani, comparativ cu ~30% la nivel național), ceea ce influențează numărul de decese și răniți.

Chile s-a confruntat cu cel mai mare dezastru din 2010

În februarie, au izbucnit o serie de incendii devastatoare, ajutate de vânturi puternice și valuri de căldură prelungite în centrul țării. Incendiile au provocat 131 de vieți și cel puțin 1.100 de răniți, iar sute de oameni rămân dispăruți. Mii de clădiri au fost avariate, ceea ce a adus pierderile economice estimate în prezent la aproape un miliard USD și pierderi notabile pentru sectorul local de asigurări. În Chile, sezonul de vârf al incendiilor de pădure începe de obicei la începutul lunii decembrie și durează până în aprilie. Țara s-a confruntat cu incendii grave și în trecut. Cea mai mare suprafață, de aproximativ 570.000 de hectare, a fost arsă în sezonul 2016-2017, conform Corporației Silvice din Chile (CONAF).

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×