x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Extinderea UE va lua o pauza

Extinderea UE va lua o pauza

07 Iun 2005   •   00:00

Cetatenii europeni nu se mai arata dispusi sa accepte noi state in Uniune, dar liderii lor sunt de alta parere, insistand pentru Romania si Bulgaria.

  • de IRINA CRISTEA
  • "AM ZIS, AM ZIS!". Presedintele Comisiei Europene isi mentine promisiunile
    Extinderea Uniunii Europene trebuie sa ia o pauza, dar nu inainte de aderarea Romaniei si a Bulgariei. Aceasta este opinia unuia dintre fostii premieri francezi, Edouard Balladur, in contextul in care analistii europeni dezbat impasul in care se afla Uniunea, precum si asa-numita "epuizare" provocata de amplul val de extindere inceput in 2004 si care ar urma sa se incheie in 2007 o data cu integrarea celor doua state.

    COMISIA. Opinia lui Balladur este impartasita si de lideri ai Uniunii Europene, care se straduiesc sa dea asigurari ca Romania si Bulgaria nu vor fi lasate balta si, mai mult, ca nici restul statelor europene nu trebuie sa-si puna la pastrare, pe termen nelimitat, visele de integrare.

    "Comisia Europeana nu intentioneaza sa incetineasca ritmul procesului de extindere a Uniunii Europene, dupa respingerea Tratatului constitutional european de catre Franta si Olanda", este declaratia presedintelui Comisiei Europene, Jos... Manuel Barroso. Portughezul a precizat ca angajamentul luat de statele membre fata de cele care aspira sa faca parte din UE ramane ferm, in ciuda momentelor cel putin delicate prin care trece, acum, Uniunea. "Recent, toate cele 25 de state membre au semnat Tratatul de aderare a Romaniei si Bulgariei. Pana in prezent, nici un stat membru nu a exprimat fata de comisie vreo intentie de a-si schimba decizia. Prin urmare, nu anticipez vreo decizie negativa", a subliniat Barroso.

    SI AUSTRIA. Declaratii similare a facut si cancelarul austriac Wolfgang Schussel. El a spus ca actuala criza a Constitutiei Europene, care a cam dat peste cap socotelile statelor membre, nu ar trebui sa afecteze aderarea la UE a Romaniei si Bulgariei, care trebuie sa fie judecate dupa meritele proprii. "Este de datoria Comisiei Europene sa atraga atentia autoritatilor de la Bucuresti si Sofia asupra deficientelor inaintea aderarii la UE, prevazuta pentru 2007", crede Schussel.

    ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul europene