x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Faliment iminent pentru Saab

Faliment iminent pentru Saab

19 Dec 2011   •   12:37
Faliment iminent pentru Saab

Dupa ce eforturile de a strange fonduri din China au fost obstructionate de fostul proprietar General Motors, constructorul auto suedez Saab s-a plasat, astazi, sub protectia legii falimentului.

Un tribunal regional din Vanersborg a precizat ca cele trei companii principale din grupul Saab (Saab Automobile Aktiebolag, Saab Automobile Tools AB si Saab Automobile Powertrain) s-au declarat in stare de faliment si ca urmeaza sa numeasca in scurt timp un lichidator.

Proprietarul Saab, grupul Swedish Automobile, a confirmat intr-un comunicat ca fara noi fonduri compania va fi insolventa, iar declararea falimentului este in interesul creditorilor. "Ne asteptam ca tribunalul sa aprobe cererea si sa numeasca rapid un lichidator pentru Saab Automobile", a anuntat grupul Swedish Automobile, potrivit AFP, citata de Agerpres.

Saab, companie care a fost infiintata in 1937, a fost obligata sa-si opreasca productia in luna aprilie a acestui an dupa ce furnizorii au oprit livrarile din cauza facturilor neplatite. Cei aproximativ 3.700 angajati ai Saab nu si-au primit salariile pe luna noiembrie.

Ultima sansa de salvare a constructorului auto suedez consta in vanzarea catre doi parteneri chinezi insa fostul proprietar gigantul american General Motors (GM), care in luna ianuarie 2010 a vandut Saab catre Spyker pentru 308 milioane de euro, a blocat acest posibil acord pe motiv de licente tehnologice. GM este ingrijorat ca tehnologia sa va ajunge in mainile rivalilor chinezi.

×