x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Fara bani nu e recolta!

Fara bani nu e recolta!

de Maria Toader    |    28 Iul 2005   •   00:00
Fara bani nu e recolta!

Lipsa fondurilor i-a adus in pragul disperarii pe agricultorii din Polonia. Acestia se plang acum ca nu primesc macar o parte din banii care le-au fost promisi.

Situatia fermierilor polonezi a devenit critica, in conditiile in care seceta le-a distrus o parte din recolte, iar banii pe care ar fi trebuit sa-i primeasca prin subventii de la Bruxelles nu mai vin exact acum, cand ar avea nevoie de ei cel mai mult. Organizati in cateva mari sindicate, agricultorii au blocat, la inceputul saptamanii, 30 de drumuri, timp de o ora pe zi, cerand Varsoviei sa schimbe regulile pentru acordarea subventiilor UE, informeaza cotidianul Gazeta Wyborcza.

PROBLEME. Nemultumirile fermierilor se leaga in primul rand de faptul ca banii de la Bruxelles vor veni mult mai tarziu decat fusese programat. O alta problema cu care acestia se confrunta vizeaza depozitele de produse, care au fost finantate de Uniune, in care s-au strans cantitati importante de grau, dar care nu au fost folosite si sunt pe cale sa se strice.

DOAR PROMISIUNI. Autoritatile de la Bruxelles au stabilit pretul de 101 euro pentru o tona de grau, dar nu vor putea sa plateasca acest pret decat din luna noiembrie. Aceste promisiuni au avut ca efect cresterea nervozitatii in randul fermierilor. Ei au explicat ca au nevoie disperata de bani pentru a acoperi costurile pentru recoltat si semanat. In plus, ei sustin ca nu isi pot vinde stocurile de grau pe piata interna pentru ca pretul este de doar 78 de euro pe tona. Pentru a reusi sa vanda cat mai repede graul, semanat si recoltat cu ajutorul fondurilor europene, sindicatele fermierilor cer sa fie modificata si cota obligatorie de la care se porneste achizitionarea acestui grau, care este in prezent de 80 de tone. Redusa la doar 20 de tone, oamenii vor cumpara mai mult grau, care nu se va mai strica in hambare, iar astfel macar o parte din banii investiti vor fi recuperati. Totusi, in ciuda protestelor organizate de fermieri, Uniunea va da bani doar pentru 121 de hectare de grau cultivat, dar abia in luna decembrie.

BIROCRATIE
"Cu siguranta, Comisia Europeana se gandeste si face prea putin pentru a scapa de rezerve. Din nefericire, Bruxellesul este atat de birocratizat, incat se intereseaza mai mult de procedurile proprii, decat de situatia actuala de pe piata", afirma presedintele Camerei Agricole Poloneze, Bogdan Judzioski. De altfel, institutia pe care o conduce face presiuni asupra Ministerului Agriculturii pentru ca acesta, la randul lui, sa intervina pe langa administratia de la Bruxelles. Face presiuni si asupra eurodeputatilor polonezi, pentru a face lobby.
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul