x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Fructe mîngîiate de soare

Fructe mîngîiate de soare

de Simona Chiriac    |    14 Mai 2008   •   00:00

În Arhipelagul Malay din Oceanul Pacific, într-un copac cu frunzele mereu verzi creşte un fruct mai neobişnuit. Supranumit "părosul" (în limba locuitorilor "rambutan", numele fructului, se traduce prin "păros"), este, datorită aspectului său, deosebit de îndrăgit de copii şi nu numai. Fiind un fruct prin excelenţă decorativ, nu trebuie consumat decît simplu, fără a-l supune altor "tratamente culinare". Gustul, deşi nu poate fi asemuit cu cel al unui alt fruct, este totuşi plăcut.





Simona Chiriac
În Arhipelagul Malay din Oceanul Pacific, într-un copac cu frunzele mereu verzi creşte un fruct mai neobişnuit. Supranumit "părosul" (în limba locuitorilor "rambutan", numele fructului, se traduce prin "păros"), este, datorită aspectului său, deosebit de îndrăgit de copii şi nu numai. Fiind un fruct prin excelenţă decorativ, nu trebuie consumat decît simplu, fără a-l supune altor "tratamente culinare". Gustul, deşi nu poate fi asemuit cu cel al unui alt fruct, este totuşi plăcut.

"Părosul", o delicatesă

Doar de 90 de zile au nevoie florile de rambutan pentru a-şi dezvălui toate secretele. Fructele verzi încep să prindă culoare, devenind treptat galbene şi apoi roşii. În anumite perioade din an, atunci cînd condiţiile meteo sînt extrem de favorabile, fructele se coc "văzînd cu ochii", în numai cinci zile. Atunci cînd se culeg, ele nu au mai mult de 5-6 centimetri. Fiecare fruct are în mijloc un sîmbure translucid, de 2-4 centimetri. Cele mai bune fructe sînt cele care nu au pete negre pe firişoarele ce ţin loc de "plete".

Pentru a te putea bucura întru totul de gustul său răcoritor, trebuie să treci mai întîi un test, desfăcîndu-l meşteşugit. Regula de bază: niciodată să nu tai un fruct de rambutan în jumătate cu tot cu sîmbure. Acesta din urmă trebuie ocolit cu pricepere, pentru a nu-l strivi. Cu ajutorul unui cuţit se începe tăierea fructului de jur-împrejur, doar miezul, fără a tăia şi sîmburele. Se îndepărtează una dintre jumătăţi şi apoi se poate savura miezul. Sfatul cunoscătorilor: miezul din imediata apropiere a sîmburelui nu este la fel de suculent şi de gustos. Tot ce este mai bun se află imediat sub coajă. Aşa că aveţi grijă cît de adînc muşcaţi!

Deşi este indicat a fi consumat doar în stare proaspătă, multe magazine comercializează aceste fructe şi conservate. Pot fi folosite la prepararea gemurilor şi a jeleurilor (dacă aveţi la îndemînă o cantitate considerabilă achiziţionată la un preţ rezonabil) sau conferă un efect cu totul exotic oricărei mese. În definitiv, cît de des ai fructele de rambutan oaspeţi la masă?


Desert aromat

Ingrediente: 12 mere roşii, o cană de zahăr, 3 căni de apă, două beţişoare de scorţişoară; crema: o cană de lapte, 6 gălbenuşuri, 6 fructe de rambutan, 130 g zahăr.

Preparare: Într-o oală se pun la fiert apa, scorţişoara şi zahărul. Se adaugă merele şi se ţin doar 10 minute, apoi se ia vasul de pe foc, se scot merele şi se lasă să se răcească. Miezul fructelor de rambutan se mixează împreună cu jumătate din cantitatea de lapte. Separat, într-un alt vas, se mixează zahărul cu restul de lapte şi se toarnă peste gălbenuşuri. Se pune compoziţia pe foc şi se amestecă încontinuu pînă cînd se îngroaşă. Se ia de pe foc, se adaugă imediat crema de rambutan şi se amestecă pînă cînd se răceşte. Se ţine în frigider pînă a doua zi. Merele aromate cu scorţişoară se servesc cu delicioasa cremă de fructe de rambutan.



a

Ackee
Pulpa acestui fruct se aseamănă atît ca aspect, cît şi ca gust cu o banală omletă, aşa că nu este neobişnuit să fie servită alături de peşte sărat.

d

Durian
Deşi are o pronunţată aromă de ceapă, este deosebit de apreciat în Asia de SE, fiind supranumit "regele fructelor".

m

Mamay sapote
Se aseamănă foarte mult cu un cartof dulce, avînd miezul portocaliu-roşu, iar gustul este dulce, foarte apropiat de cel al fructelor de pădure.

p

Pepino
Supranumit "castravetele dulce", este un fruct foarte zemos, cu gust de pepene galben.

×
Subiecte în articol: fruct dicţionar gastronomic rambutan