x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Garderoba de proces - Saddam, moda si tribunalul

Garderoba de proces - Saddam, moda si tribunalul

de Ana Ilie    |    14 Mai 2006   •   00:00
Garderoba de proces - Saddam, moda si tribunalul

Haina face pe om sau omul pe hai-na? Fostul dictator irakian Saddam Hussein pare a gandi, contrar opi-niei generale, ca vesmintele pe ca-re le poarta pot sa-i schimbe destinul.

Haina face pe om sau omul pe haina? Fostul dictator irakian Saddam Hussein pare a gandi, contrar opiniei generale, ca vesmintele pe care le poarta pot sa-i schimbe destinul.

Fostii sau actualii dictatori ai lumii, mari sau mici, au avut intotdeauna o legatura stransa cu moda. Fie au lansat tendinte, precum Fidel Castro si uniforma sa militara, sau Kim Il-Sen si tunica Mao, fie au oripilat prin ingrozitorul prost-gust si opulenta afisate. Cati dictatori, atatea exemple. Cine ar putea-o uita pe Imelda Marcos si pasiunea sa, devenita obsesie, pentru pantofi? Intre toti acestia si Saddam Hussein, aflat in prezent intr-o inchisoare irakiana asteptand verdictul in procesul in care este acuzat de genocid si crime in masa, exista o singura diferenta. El foloseste moda pentru a influenta opinia publica.

LA COMANDA, PE MASURA. Procesul lui Saddam Hussein a inceput in octombrie anul trecut, cand acesta a reaparut in ochii opiniei publice, complet diferit fata de imaginea haituita a fugarului prins de americani. A purtat, in vizitele dese la tribunal, o serie de costume pe comanda confectionate din stofa de lana turceasca, pe care le achizitionase de la croitor inainte de brutala sa indepartare de la putere. Abia de curand, a renuntat la costumele inchise la culoare in favoarea unui caftan bleu deschis, o alegere neasteptata pentru un laic fervent precum Saddam. Lumea a inceput sa banuiasca o sireata schimbare de imagine.

ANALIZA SI CONTRAANALIZA. Cu doar cateva luni in urma, cotidianul Washington Post opina ca Saddam poarta costume la tribunal pentru a castiga aprobarea globala. Aderand la codul vestimentar al politicii internationale, scria Washington Post, Saddam a trimis mesajul ca este in continuare un lider de nivel mondial si nu un razboinic local. Caftanul bleu a contrazis insa aceasta teorie, iar expertii au apreciat ca, de fapt, Saddam a avut inca de la inceput o strategie diferita. Publicul-tinta al lui Saddam nu este lumea intreaga, ci lumea islamului. Este greu de gandit o modalitate mai buna prin care fostul lider sa trimita un mesaj de solidaritate cu islamistii antioccidentali, decat purtand la tribunal vesmantul traditional al nomazilor arabi.

CRAVATA, BAT-O VINA. Incepand cu costumele de lana si terminand cu caftanul, Saddam le-a atras atentia islamistilor inca de la inceputul procesului. Primul semn a fost disparitia cravatei de la costum, la doar cateva sesiuni dupa inceperea procesului. Inainte de a fi capturat de americani, dictatorul prefera cravatele de matase cu imprimeuri alambicate si culori puternice. Desi uneori prizonierilor le este interzis sa poarte cravate, de teama ca se vor spanzura cu ele, acest articol de vestimentatie este permis pentru aparitiile la tribunal, deci omisiunea lui Saddam a fost intentionata, conchid expertii americani. El incearca sa castige simpatia islamistilor, in conditiile in care cravata are o simbolistica deosebita in Orientul Mijlociu. Pentru islamistii radicali, cravata simbolizeaza, prin forma nodului, un crucifix. Pentru majoritatea musulmanilor, insa, reprezinta un simbol foarte puternic al occidentalizarii fortate a regiunii. In anii 1920, cand reformistul laic Mustafa Kemal a venit la putere in Turcia si-a incurajat concetatenii sa adopte costumele si cravatele occidentale in defavoarea vesmintelor traditionale musulmane. In tarile vecine Turciei, aceasta schimbare a "obiceiului" a fost perceputa exclusiv drept o piedica in calea societatii traditionale islamice.

BONUS IN TENDINTE. Saddam are doar de castigat de pe urma garderobei pe care o afiseaza la tribunal. Un avantaj ar fi si ca, in acest fel, isi sterge imaginea de "paduchios" care a facut inconjurul lumii atunci cand a fost capturat de americani, intr-o groapa din apropiere de Tikrit, unde se ascundea de cateva zile. Nici fotografiile din inchisoare, spalandu-si chilotii, nu au fost foarte benefice pentru imaginea de om puternic pe care si-a cultivat-o o viata intreaga.

IMBRACAT CA AHMADINEJAD. In Iran, cravata are o istorie controversata. Pentru iranieni este simbolul occidentalizarii. De la revolutie incoace, oficialii iranieni poarta costume inchise la culoare, fara cravata si sunt nebarbieriti. Presedintele Ahmadinejad este un exemplu perfect. Mai mult, cravatele au devenit simbolul disidentei pro-vestice, iar studentii le poarta cand protesteaza. Faptul ca Saddam nu a purtat cravata a transmis semnalul potrivit islamistilor antioccidentali, insa costumele sale inchise la culoare au si ele publicul lor. Loialistii din fostul partid Baath, aflat la putere in Irak inaintea razboiului din 2003, asociaza costumele fostului lor conducator cu puterea. Pentru ca a aparut, chiar si o singura data pana acum, imbracat in caftan, Saddam si-a extins semnalul islamist la intreagul Orient Mijlociu.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul saddam