x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Ghiveciul este parte din decor

Ghiveciul este parte din decor

15 Mar 2007   •   00:00
MEREU VERDE
Tocmai v-ati cumparat o planta simpatica si cautati pentru ea un ghiveci potrivit? Trebuie sa stiti ca nu doar aspectul decorativ e important. Conteaza dimensiunea, materialul, forma, culoarea etc.

Inainte de toate analizati planta pentru care cautati ghiveci. Care este dimensiunea coletului cu radacini in raport cu dimensiunea plantei? Care este necesarul de apa? Locul unde veti aseza planta este puternic insorit sau se afla la umbra? De obicei plantele cumparate din magazine au ghivece cam inestetice si fara farfuriuta in care sa se scurga apa suplimentara. Uneori sunt si prea mici pentru cat de mari sunt plantele, deci vor trebui schimbate.

Daca veti cauta ghivece in piata, probabil ca veti gasi din material plastic de culoare alba sau maro. Nu e rau, mai ales daca aveti multe plante intr-un spatiu mic. Insa, ghivecele din plastic retin umiditatea mai mult decat cele din lut ars si deci trebuie sa udati plantele cu grija. Ghivecele albe resping razele soarelui, deci plantele trebuie udate mai rar in comparatie cu cele din ghivece maro, care atrag razele soarelui intr-o masura oarecare.

ATENTIE LA CUMPARATURI!

Daca va aflati intr-un magazin de plante sau intr-un garden center veti gasi probabil ghivece decorative sau ceramice foarte frumoase. Cele mai multe sunt de tip masca si fara gauri de scurgere. Cumparati-va astfel de ghivece doar daca aveti cateva plante si puteti sa va ocupati atent de ele. Altfel tot decorul ghiveciului va deveni incomod si lipsa gaurilor de scurgere va omori plantele (daca le veti folosi drept ghivece propriu-zise ele fiind doar masti).

Si forma ghivecelor este importanta: cele mai practice sunt cele rotunde. Daca veti alege ghivece patrate sau dreptunghiulare, apa risca sa se acumuleze la colturi si radacinile plantei sa putrezeasca.

GAMA DIVERSA

In functie de necesitati, alegeti un ghiveci pe care sa-l puneti pe pervaz, pe o etajera pentru flori, un ghiveci suspendat, o jardiniera de amplasat pe exteriorul balconului, un ghiveci pentru gradina in care sa plantati mai multe feluri de flori si sa rezulte astfel un aranjament atractiv.

Daca aveti plante cu tulpina, frunzis si flori mai grele decat coletul cu radacini, este indicat sa alegeti ghivece din lut. Preveniti astfel rasturnarea plantelor dragi. Exista si ghivece mari prevazute cu rotile.

Plantele din ghivecele de mari dimensiuni se uda mai rar in comparatie cu cele plantate in ghivece mici. De fapt, acest lucru este chiar un semnal: daca observati ca una dintre plantele dumneavoastra necesita udare frecventa, inseamna foarte probabil ca ii trebuie si un ghiveci mai mare. In cazul ghivecelor mari poate sa apara urmatoarea problema: pamantul de la suprafata sa fie uscat in timp ce la baza el sa fie inca umezit conform necesarului plantei. Din aceasta cauza, e important ca drenajul sa fie unul excelent. Altfel apar dereglari de udare si planta moare

  • foto: FD Marketing
  • ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul plantele ghivece