Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").
Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.
Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
DA, ACCEPT
In alb si negru
GURMANDUL IN BUCATE
La inceput, nuga era o prajitura preparata din nuci si miere, pe care grecii au dus-o in Marsillia. Francezilor le-a placut atat de mult, incat au adoptat-o si au botezat-o "nougo".
Istoria nugalei pe care noi o stim astazi incepe in anul 1650, atunci cand nucul a fost cultivat pentru prima data in regiunea Mont...melimar, din Franta, de botanistul Olivier de Serres. Nucul s-a aclimatizat foarte bine, iar miezul de nuca a fost adaugat prajiturii importate de la greci, careia i s-a mai adaugat miere cu aroma de levantica si nougo a devenit nuga.
RASPANDIRE. Ziua de 2 ianuarie 1701 va ramane celebra in istoria nugalei. Claude Souchon, primarul din Mont...melimar, le-a oferit lorzilor de Burgundia si Berry, aflati in vizita, 100 de kilograme de nuga alba. Treisprezece ani mai tarziu, un ambasador arab a primit 20 de kilograme din deliciosul produs de patiserie. Si asa nuga s-a raspandit in intreaga lume.
O alta istorie, imbratisata de putini istorici, este ca nuga a fost inventata de nevasta unui fermier care a vrut sa profite de excesul de alune, miere si oua din gospodarie si astfel a descoperit desertul.
COMPOZITIE. Nuga este un produs de patiserie preparat din zahar sau miere, arahide si uneori fructe confiate sau caramelizate. Aceasta poate avea o compozitie cremoasa sau, dimpotriva, poate fi foarte tare, in functie de cantitatea de ingrediente folosita. Pentru nuga alba se foloseste albus de ou batut spuma, iar nuga neagra este preparata cu zahar caramelizat si de aceea are o textura mult mai ferma.
Nuga este un preparat foarte popular in sudul Europei: Italia (nuga de Cremona), Franta (nuga de Montelimar) si Spania - unde este numita turron.
Nuga pe care noi o cunoastem astazi este diferita de cea care se facea la origini, pentru ca are in compozitie grasimi vegetale, sirop de porumb, zaharoza si lapte praf. Singurii care mai respecta reteta traditionala sunt spaniolii.
SPUMA. Mousse-ul este un produs de cofetarie dulce, care se poate servi cald sau rece. Ca sa renuntam la termenii de import, am putea spune mai simplu ca "mousse" este o spuma. Ca aceasta sa aiba cea mai buna calitate este necesar sa indeplineasca trei conditii. Prima dintre ele este ca agentul aromatizator, care constituie baza, trebuie sa fie natural. A doua este ca legatura dintre ingrediente, constituita in acest caz de catre gelatina, sa fie de calitate superioara. Si, in final, trebuie sa tinem cont si de agentul aerator, care de cele mai multe ori este albus de ou batut spuma. In aceasta etapa trebuie sa avem grija sa il amestecam foarte usor cu celelalte ingrediente.
![]() |
| ||
CIOCOLATA ALBA
|