x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Info sanatate

18 Sep 2007   •   00:00

Un producător britanic a creat o sticlă capabilă să filtreze orice tip de apă, făcănd-o potabilă. Prima sticlă care purifică apa fără ajutorul aditivilor chimici şi fără să folosească energie electrică este invenţia lui Michael Pritchard, un mic om de afaceri din Londra. "Life Saver Bottle" (sticla salvatoare de vieţi), cum a denumit-o inventatorul, poate să filtreze intre 4.000 şi 6.000 de litri de apă de orice tip, chiar şi pe aceea provenind din canalizări.

RESTRICŢII PENTRU MODELE. Manechinele care vor defila pe podium cu ocazia celebrului eveniment London Fashion Week trebuie să prezinte certificate de sănătate, prin care să ateste că nu suferă de tulburări alimentare de genul anorexiei şi bulimiei. Certificatele vor fi plătite de manechine, iar agenţiile de profil au obligativitatea de a le verifica inainte de angajare. Recomandarea vine după ce, in luna martie a acestui an, Consiliul Britanic al Modei semnala tulburări grave de alimentaţie la tinerele modele. O altă recomandare a consiliului este ca fetele mai mici de 16 ani să nu fie acceptate pe podium.

INVENŢIE. Un producător britanic a creat o sticlă capabilă să filtreze orice tip de apă, făcănd-o potabilă. Prima sticlă care purifică apa fără ajutorul aditivilor chimici şi fără să folosească energie electrică este invenţia lui Michael Pritchard, un mic om de afaceri din Londra. "Life Saver Bottle" (sticla salvatoare de vieţi), cum a denumit-o inventatorul, poate să filtreze intre 4.000 şi 6.000 de litri de apă de orice tip, chiar şi pe aceea provenind din canalizări. Scopul este de a ajuta populaţia afectată de dezastre naturale, care nu are acces la apă potabilă. De asemenea, sticla ar putea fi un accesoriu util pentru soldaţii izolaţi in zone fără apă de băut.

CANABIS. Fumatul unei singure ţigări cu canabis are aceleaşi efecte asupra plămănilor ca şi consumul succesiv a cinci ţigarete obişnuite. Prof. Richard Beasley (Medical Research Institute, Noua Zeelandă) a supus unor teste respiratorii 339 de pacienţi. Dintre aceştia, 75 fumau numai canabis, 92 - doar tutun, 91 - ambele substanţe, iar 81 nu fumau deloc. Rezultatele studiului au indicat că fumătorii de canabis sufereau cel mai frecvent de tuse, respiraţie şuierătoare şi bronşită. Astfel, prof. Beasley a ajuns la concluzia că ţigările cu canabis sunt mult mai nocive decăt cele obişnuite.

GRIPA AVIARĂ. Autorităţile din Indonezia şi Egipt nu reuşesc eradicarea gripei aviare, acestea fiind ţările unde situaţia rămăne cea mai ingrijorătoare, avertizează David Nabarro, responsabil pentru lupta contra virusului aviar in cadrul ONU. Potrivit celui mai recent raport, in Indonezia, 106 persoane au contractat virusul H5N1, iar 85 şi-au pierdut viaţa din această cauză. Un trist record mondial. Deşi autorităţile din Indonezia sunt acuzate de proasta gestionare a crizei, acestea consideră că nu au primit suficient ajutor internaţional, avănd in vedere că "sunt cele mai afectate victime ale gripei aviare". Vestea bună este că in Vietnam, China şi Thailanda, virusul aviar a fost eradicat.Â

MIERE. Un studiu realizat de oameni de ştiinţă de la Universitatea Waikato din Noua Zeelandă a scos la iveală că, pe lăngă efectul de prelungire a vieţii cu căţiva ani, mierea mai are un beneficiu. Acela de a ne scăpa de tulburările depresive şi de anxietate. "Dacă in dieta noastră zilnică ar intra şi căteva grame de miere, am observa in scurt timp că devenim mai calmi, mai lipsiţi de griji şi că avem mai multă incredere in noi inşine. In plus, mierea intăreşte memoria", explică Nicola Starkey, cel care a condus studiul.

SE CAUTĂ DENTIŞTI. In Franţa, numărul dentiştilor este in continuă scădere, din cauza pensionării multor specialişti in acest domeniu. In plus, tot mai puţini tineri se indreaptă către facultăţile de stomatologie din cauza menţinerii unor reguli severe de admitere. Fenomenul se va accentua in 2010, avertizează direcţia de cercetare din cadrul Ministerului francez al Muncii. In prezent, Franţa are aproape 40.300 de dentişti, cu vărsta medie de 47 de ani, şi se estimează că in 2030 numărul acestora va ajunge la 27.000. Cele mai afectate de lipsa dentiştilor sunt regiunile din nordul Franţei, in Normandia sau Picardia inregistrăndu-se 40 de dentişti la 100.000 de locuitori.

LUNA INIMII. Septembrie este luna dedicată inimii. Patronatul Naţional al Medicilor de Familie a lansat campania "Luna Septembrie este Luna Inimii, Iubeşte-ţi inima", care atrage atenţia asupra incidenţei crescute a bolilor cardiovasculare in Romănia. Statisticile arată că doi din trei romăni mor din cauza acestor afecţiuni, faţă de doar unul din trei europeni din vestul continentului. Pentru cei care doresc să afle informaţii despre sănătatea inimii şi principiile unei vieţi sănătoase, campania pune la dispoziţie o linie telefonică verde (cu apel gratuit), apelabilă la 0800 030 010. Campania se desfăşoară nu intămplător in aceeaşi lună cu Congresul Naţional de Cardiologie şi cu Ziua Mondială a Inimii 30 septembrie.

PREMIERĂ. In Rusia a fost elaborată in premieră o tehnologie de inactivare a virusurilor, care permite purificarea săngelui destinat donării, a anunţat Andrei Vorobiev, directorul Centrului ştiinţific de hematologie din Moscova. Potrivit acestuia, tehnologia este in acest moment in faza de testare. Această metodă permite ca virusurile din sănge să fie distruse imediat după donare. Astfel, riscurile de infectare in urma unei transfuzii sunt excluse.

CHLAMYDIA. Cercetătorii de la Centrul Medical al Universităţii Pittsburgh (SUA) lucrează la un vaccin contra Chlamydiei trachomatis, cea mai răspăndită infecţie bacteriană care se transmite pe cale sexuală. Netratată, chlamydia poate provoca infertilitate. Potrivit statisticilor, in 2004, numai in SUA au fost inregistrate 930.000 de cazuri, specialiştii afirmă insă că numărul imbolnăvirilor este mult mai mare. Dr Toni Darville şi colegii săi au testat pe animale de laborator efectul plasmidelor - molecule de ADN prezente in bacteria care provoacă chlamydia. Aceste molecule de ADN stau la baza vaccinului.

EPILEPSIE. Femeile bolnave de epilepsie riscă să aducă pe lume copii cu probleme in dezvoltarea intelectuală. Un studiu efectuat la Universitatea Bergen (Norvegia) a analizat IQ-ul copiilor cu mame bolnave de epilepsie şi al copiilor cu mame sănătoase. Copiii ale căror mame au suferit de epilepsie inainte sau in timpul sarcinii au avut un coeficient de inteligenţă mai mic decăt al celorlalţi. A fost stabilită de asemenea o legătură intre boala mamei şi inălţimea mică a copiilor.

DEPENDENŢA DE JOCURI. Suplimentele nutritive care conţin aminoacidul N-acetilcisteină pot trata dependenţa patologică de jocuri de noroc. La studiul efectuat la Universitatea Minnesota (SUA) au participat 27 de bărbaţi, care timp de opt săptămăni au luat suplimente nutritive pentru imbunătăţirea activităţii cerebrale. Aceste suplimente conţineau şi aminoacidul N-acetilcisteină. După cele opt săptămăni, 60% dintre subiecţi au recunoscut că nu mai sunt atraşi de jocurile de noroc. "Aceste rezultate ne dau speranţa că dependenţa de jocurile de noroc va putea fi tratată pe viitor", afirmă dr John Grant.

NICOTINA. Persoanele care vor să renunţe la fumat trebuie să facă acest lucru in perioade lipsite de stres. Aceasta deoarece nicotina are proprietăţi antidepresive. Din acest motiv depresivilor le este greu să scape de acest viciu. "Astfel se explică şi de ce femeile insărcinate intămpină dificultăţi in a se lăsa de fumat. Ţigara le ajută pe acestea să scape de stresul care insoţeşte sarcina, deşi majoritatea conştientizează că fumatul este periculos pentru copil", arată dr Jan Blalock de la Universitatea Texas.

Site-uri

www.arce.ro - Asociaţia Romănă de Chirurgie Endoscopică

www.instparhon.ro - Institutul de Endocrinologie "C.I. Parhon"

www.inimata.ro - informaţii despre sănătatea inimii şi principiile unei vieţi sănătoase

www.nationalfitness.ro - programe personalizate de slăbire, tonifiere, intreţinere şi nutriţie

www.sfatulmedicului.ro - sănătate, medicină, tratament, boli

www.dsb.ro - Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti

www.snspms.ro - Şcoala Naţională de Sănătate Publică şi Management Sanitar

Dicţionar

Anestezie - Suspendare mai mult sau mai puţin completă a sensibilităţii generale ori a sensibilităţii unui organ sau a unei părţi a corpului.

Bilirubină - Pigment galben-brun care provine din degradarea hemoglobinei şi constituie principalul colorant al bilei.

Calciurie - Cantitate de calciu eliminată prin urină. In mod normal, calciuria pe 24 de ore nu trebuie să fie mai mare de 300 de miligrame la bărbat şi 250 de miligrame la femeie.

Guturai - Afecţiune care antrenează o tuse şi o scurgere nazală.

Sursa:Â Dicţionar de medicină Larousse, Ed. Univers Enciclopedic, Bucureşti 1998

×
Subiecte în articol: info