x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Info sanatate

12 Feb 2008   •   00:00

TEST. Un test revoluţionar care depistează cancerul de sân prin analiza firului de păr va intra în farmaciile din Marea Britanie în numai câteva luni, potrivit dailymail.co.uk. Testul, numit Fermiscan, poate detecta maladia în primele stadii, ceea ce creşte posibilităţile de tratament şi şansele de supravieţuire ale femeii, spun producătorii. Tehnologia inovatoare a fost descoperită de un om de ştiinţă australian, care a constatat că structura firului de păr se modifică la femeile cu neoplasm mamar. Fermiscan va costa aproximativ 100 de lire sterline.

BOALĂ RARĂ. La vârsta de 12 ani, o fetiţă din Marea Britanie cântăreşte numai 16 kilograme. Deşi mănâncă de şase ori pe zi, Ellie Wiseman nu creşte în greutate şi este atât de slăbită încât nu poate merge mai mult de 100 de metri. Părinţii au fost cu ea la peste 130 de medici: pediatri, ortopezi, cardiologi, neurologi, nutriţionişti şi de alte specializări, dar nici unul nu le-a putut oferi un diagnostic al bolii misterioase. Deşi musculatura fetei este foarte slăbită, iar la picioare are diformităţi dureroase, ea reuşeşte să meargă la şcoală şi este îndrăgită de colegi.

ACUPUNCTURĂ. Acupunctura poate creşte rata de succes a fertilizării in vitro, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii americani şi citat de BBC. Pentru evaluarea impactului acupuncturii asupra ratei de succes a fertilizării in vitro, oamenii de ştiinţă au analizat şapte studii la care au participat 1.366 de femei. Cele tratate prin acupunctură au avut cu 65% mai multe şanse de a păstra sarcina, în comparaţie cu celelalte. Totuşi, cercetătorii nu pot identifica motivul pentru care această terapie complementară influenţează rata de succes a fertilizării in vitro. În China, acupunctura este utilizată de secole în tratamentul fertilităţii.

FUMAT. Până la sfârşitul secolului, tutunul ar putea ucide un miliard de oameni, se arată într-un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). În urma unei statistici efectuate în 179 de ţări, OMS a constatat că anual se încasează aproximativ 200 de miliarde de dolari din taxa pe viciu, dar guvernele acestor ţări cheltuiesc doar 0,2% pentru programe antifumat. OMS solicită tuturor ţărilor să adopte politici antifumat: creşterea preţului ţigărilor, interzicerea publicităţii la ţigări, protejarea fumătorilor pasivi, avertizarea populaţiei în privinţa riscului la care se expune etc.

TATUAJE. Folosirea tehnicii tatuajului la administrarea unor vaccinuri poate creşte eficienţa acestora, arată medicii de la Centrul de studiu al cancerului din Heidelberg (Germania). Potrivit acestora, vaccinurile inoculate prin metoda tatuajului (mai multe înţepături pe o suprafaţă mai mare de piele) stimulează sistemul imunitar mai bine decât vacci­nurile administrate printr-o singură înţepătură. Totuşi, din cauza duratei şi a durerii, această metodă de administrare nu va fi folosită în cazul copiilor, precizează studiul publicat în revista Genetic Vaccines and Therapy.

 

 

Site-uri

www.sfatulmedicului.ro – ştiri medicale, articole de specialitate, informaţii despre diverse boli

www.sindromdown.ro – Reţeaua Naţională de Sindrom Down

www.sangepentruviata.ro – Fundaţia donatorilor benevoli de sânge

www.kineto.ro – informaţii despre recuperarea bolnavilor paraplegici, a celor cu boala Parkinson, cu deviaţii ale coloanei vertebrale

www.snspms.ro – Şcoala Naţională de Sănătate Publică şi Management Sanitar

www.crucearosie.ro – Societatea Naţională de Crucea Roşie din România

www.icfundeni.ro – Institutul Clinic Fundeni

 

 

Dicţionar

n Gonioscopie – Examen direct al unghiului irido-cornean. Gonioscopia este fundamentală în studierea glaucomului (creşterea excesivă a presiunii intraoculare), permiţând diferenţierea diverselor lui forme.

n Hipomelanozå – Diminuare anormală, locală sau generalizată, a pigmentării pielii prin scăderea cantităţii de melanină pe care o conţine.

n Teratologie – Ştiinţă care studiază anomaliile şi malformaţiile legate de o perturbare a dezvoltării embrionare sau fetale.

Sursa:  Dicţionar de medicină Larousse, Ed. Univers Enciclopedic, Bucureşti 1998

×
Subiecte în articol: info