x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Locuinţă de vacanţă cu tipic montan

Locuinţă de vacanţă cu tipic montan

de Georgiana Teodorescu    |    12 Feb 2009   •   00:00

La începerea unui proiect, cunoaşterea amănunţită a terenului pe care va fi amplasată construcţia este esenţială. Unul din cazurile speciale îl reprezintă construirea în zona montană.



Aici, declivitatea terenului va­riază, instabilitatea acestuia este ridicată, iar riscurile naturale (alunecări de teren, inundaţii, surpări, ridicarea nivelului pânzei freatice) sunt mai frecvente decât în zonele urbane. De aceea, toate elementele clădirii (atât cele de structură cât şi cele de finisare) trebuie să fie adaptate sitului natural.

ORGANIZAREA SPAŢIILOR
Aria desfăşurată a construcţiei prezentate astăzi este de 197 mp, fără să includă suprafaţa teraselor şi balcoanelor. Ea se desfăşoară pe două niveluri, parter şi etaj mansardat. Pentru parter s-a propus un hol de primire liber, comunicant cu bucătăria (16 mp) şi livingul (30 mp).

Mansarda este compartimentată în trei dormitoare deservite de băi. Interiorul mansardei este determinat de apele cu pantă mare ale acoperişului, grinzile de lemn rămânând vizibile.

Îmbinarea de finisaj alb şi lemn este des întâlnită în zona montană, precum şi brâul din piatră de râu şi balustradele din lemn. Aceste elemente ajută construcţia să se încadreze în cadrul natural şi conferă avantaje împotriva intempe­riilor şi factorilor de mediu nefavorabili.

DETALII TEHNICE
Structura de rezistenţă a casei este constituită din elemente de lemn de răşinoase, asamblate în cadre rigidizate prin placare cu panouri de tip OSB.

Pentru a consolida structura construcţiei, dar şi pentru a ridica locuinţa de la nivelul solului s-a propus un brâu cu trei trepte. 

Acoperişul care coboară până la cota 0 are atât rol este­tic, cât şi rol structural, preluând o parte din greutatea care în mod obişnuit era susţinută de perete sau stâlpi de susţinere. 

Proiect realizat de arhitect Răzvan Bârsan


Către arhitecţi

Jurnalul Naţio­nal, prin suplimentul Jurnalul casei, vine în sprijinul arhitecţilor prin rubrica "Proiect de casă", în care îi invităm să îşi pre­zinte propu­nerile. Astfel, proiec­tele pot apă­rea în acest format în pagi­nile suplimentului. Pentru detalii ne puteţi scrie la adresa de e-mail georgiana.teodorescu@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: proiect de casă