x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Locuinţă în stil colonial

Locuinţă în stil colonial

de Georgiana Teodorescu    |    20 Noi 2008   •   00:00

Atributele unei case coloniale se regăsesc în arhitectura faţadelor. Însă în cazul de faţă acestea sunt adaptate condiţiilor climatice din România.

Pentru că ţara noastră este străbătută de crivăţ iarna, nu toate elementele compoziţionale au putut fi implementate în rezolvarea proiectului, ţinându-se cont evident şi de situl în care este poziţionată, de regulamentul impus de autorităţi şi preferinţele beneficiarilor.

Multitudinea de lucarne, bovindoul care luminează bucătăria, terasa sprijinită pe stâlpi de lemn, faţada fragmentată sunt caracteristici ale stilului colonial. Transformările suferite de locuinţă în ceea ce priveşte diferenţele faţă de acest stil sunt legate de materialele utilizate pentru realizare-finisare şi dimensiunea mare a întregii case.

ORGANIZAREA SPAŢIULUI
Parterul este subdivizat pe mai multe funcţiuni cum ar fi living şi loc de luat masa grupate, o bucătărie închisă, dar comunicantă cu locul de luat masa, un dormitor şi un hol de intrare amplu din care se accesează şi scara spre etaj. Livingul prezintă doi pereţi vitraţi care facilitează observarea peisajului din interior şi un paralelipiped plin, pe o altă faţadă, care iese din frontul casei, pe care la interior sunt poziţionate unitatea IT şi un televizor cu plasmă.

Faţada principală este flancată de o terasă joasă, dalată, pe care se poate amenaja un loc de luat masa sau un mini living în aer liber. Etajul este destinat zonei nocturne şi cuprinde trei dormitoare cu băi proprii şi dressing-uri. Toate dormitoarele sunt luminate de  lucarne şi ochiuri de lumină, acoperişul vitrat fiind atât funcţional, cât şi estetic. Intrarea este evidenţiată de o pergolă din lemn pe care vor creşte în viitor plante agăţătoare (iederă, trandafiri sălbatici, rododendron). Acoperişul în ape cu pantă mare este din ţiglă şi susţine întreaga clădire din punct de vedere compoziţional. Faţadele calde sunt tratate în culori din gama crem-maro, vopseaua aplicată fiind în acord cu ţigla maro roşcat. Streşinile şi stâlpii de lemn completează tâmplăria exterioară din lemn maro închis.


Prezentare concepută de conductor arhitect Eugen Vişan
Imaginile folosite sunt la stadiul de prezentare a conceptului de bază pentru acest proiect

 

Către arhitecţi

Jurnalul Naţional, prin suplimentul Jurnalul casei mele, vine în sprijinul arhitecţilor prin rubrica “Proiect de casă”, în care îi invităm să îşi prezinte propunerile. Astfel, proiectele pot apărea în acest format în paginile suplimentului. Pentru detalii ne puteţi scrie la adresa de e-mail georgiana.teodorescu@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: proiect de casă