x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Locuinţă mansardată: Joc de piatră şi lemn

Locuinţă mansardată: Joc de piatră şi lemn

13 Noi 2008   •   00:00

Stil tradiţional românesc şi materiale naturale
Inovaţia în proiectul prezentat astăzi reiese din rezolvarea integrală cu ajutorul lemnului a mansardei. Atât structura de rezistenţă a acoperişului în două ape, cât şi grosimea pereţilor sunt realizate din buşteni de lemn. Această împletire aduce aminte de rezolvările tradiţionale realizate pentru locuinţele la munte, unde materialele de construcţie bazate pe beton armat şi cărămidă erau o raritate.



Proiectul se pretează unei zone colinare sau de munte. Multitudinea de terase, cuptorul exterior, şarpanta lungă cu panta mare, materialele naturale brute utilizate caracterizează atât zona, cât şi stilul în care se încadrează locuinţa.

DISTRIBUIREA SPAŢIILOR
Livingul cu locul de luat masa (40 mp) ocupă cea mai mare suprafaţă din nivelul parterului (aprox. 100 mp), bucătăria, biroul şi spaţiile tehnice împărţind restul de suprafaţă. Biroul şi livingul se deschid separat spre prispa placată cu piatră de râu.

Etajul este divizat în trei dormitoare, două dintre ele fiind comunicante, având băi proprii şi terase utilizabile. Pentru a utiliza la maximum spaţiul s-a propus o scară compusă, jumătate circulară, jumătate dreptunghiulară.

Numărul mare al balcoanelor şi verandelor, cu balustradă sculptată şi prispa din lemn fac trimitere la arhitectura tradiţională românească din zona montană.

Tâmplăria ferestrelor este înfrumuseţată de shutteluri din lemn, acestea având atât un scop estetic, cât şi unul funcţional, acela de a menţine căldura la interior.

Pentru că peisajul montan oferă perspective spectaculoase, s-a amenajat şi o terasă cu masă şi un cuptor de lemne, traseul prin grădină fiind făcut pe cărări dalate cu piatră de râu, în concordanţă cu exteriorul casei.   

ELEMENTE TEHNICE

Panta este intenţionat mai mare la şarpantă pentru a preveni stagnarea zăpezii şi pentru a diminua viteza ridicată a crivăţului din timpul iernii. Piatra brută pentru parter este finisată, însă îmbinarea texturilor şi dimensiunilor este aleatorie. Umezeala din atmosferă care se manifestă pe mai toată perioada anului determină tratarea lemnului cu soluţii hidroizolante şi antidăunători. Îmbinarea buştenilor se realizează atât prin decupaje etanşe şi scobituri în lemn, cât şi prin scânduri dispuse pe verticală.

Hornul deserveşte şi şemineul din living, şi cuptorul exterior, înălţimea acestuia fiind un semnal vertical puternic în arhitectura zonei.

×
Subiecte în articol: proiect de casă