x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Locuinţă-modul pentru întreaga lotizare

Locuinţă-modul pentru întreaga lotizare

de Georgiana Teodorescu    |    12 Mar 2009   •   00:00

Cartierele rezidenţiale cu acelaşi investitor au de obicei o casă model utilizată repetitiv, realizată astfel încât să poată fi dispusă pe orice tip de lot.



După finalizarea infrastructurii şi a lotizării propriu-zise, locuinţele sunt construite cu aceleaşi materiale, beneficiind de aceleaşi utilităţi şi cu un preţ aproximativ egal. Proiectul locuinţei de astăzi este utilizat ca model pe mai multe loturi, cu deschidere directă la circulaţia pietonală şi carosabilă şi cu o grădină laterală amenajată.

Locuinţa invocă un stil arhitectural modern, cu un joc de plin-gol funcţional pe faţade, relaţionând cu exteriorul prin două intrări, una principală, ce face legătura cu circulaţia stradală şi garaj, cealaltă secundară corelând grădina şi terasa cu casa. Parterul (100 mp) este compartimentat în camere separate, urmărind un plan tradiţional: vestibulul, biroul şi baia de serviciu sunt poziţionate la intrare, bucătăria înglobează locul de luat masa, livingul comunică cu terasa printr-o uşă dublu-culisantă. Pentru etaj (100 mp) s-au propus trei dormitoare spaţioase, unul matrimonial, celelalte două singulare, cu băi proprii. Mansarda (70 mp) este rezervată unui dormitor deservit de o terasă generoasă, care oferă o perspectivă panoramică asupra împrejurimilor.

ELEMENTE TEHNICE
Structura de rezistenţă se constituie din stâlpi de susţinere din beton armat, pereţii exteriori cu o grosime de 38 de cm fiind şi ei din beton, căptuşiţi cu termoizolaţie. Pentru siguranţa împotriva inundaţiilor întreaga locuinţă a fost ridicată cu trei trepte de la nivelul solului, acoperişului placat cu ţiglă i s-a dat o pantă de 45% pentru a nu reţine zăpada, iar pentru finisajele interioare şi exterioare au fost utilizate meteriale de cea mai bună calitate. Faţadele sunt tratate simplu, cu var lavabil alb, sunt folosite placări de lemn pentru terasele de la etaj şi geam termopan reflectorizant de culoare gri pentru ferestre.

Proiect conceput de arh. Răzvan Bârsan, www.birouldearhitectura.ro

×
Subiecte în articol: proiect de casă