x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Maeştrii bucătari şi-au disputat Cartoful de Argint

Maeştrii bucătari şi-au disputat Cartoful de Argint

de Carmen Dragan    |    Maria Belu-Burtea    |    12 Noi 2008   •   00:00

Nouă bucătari-şefi de la hoteluri, restaurante şi ambasade din Bucureşti s-au întrecut în prepararea celor mai fine şi spectaculoase mâncăruri care au la bază cartoful. Timp de câteva ore "regele-cartof" şi-a trăit momentele lui de glorie.



Cartofi gătiţi la abur, umpluţi cu praz şi creveţi, bruschete de cartofi, cartofi prăjiţi sau palmier pane, sunt doar câteva "ipostaze" în care s-a aflat "regele-cartof" într-o competiţie inedită. Organizaţia Naţiunilor Unite, la iniţiativa Republicii Peru, a declarat anul 2008, Anul Internaţional al Cartofului. În acest context, Ambasada Republicii Peru la Bucureşti a organizat la Romexpo, la sfârşitul lunii octombrie, competiţia cu tema "Cele mai bune reţete de cartofi din România".

Din juriul concursului, compus din experţi în gastronomie, au făcut parte Excelenţa Sa Elard Escala, Ambasador al Republicii Peru în România, Răzvan Pîrjol, preşedinte al THR, Sorin Chiru, preşedintele Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Cartof şi Sfecla de Zahăr Braşov, Paula Popoiu, director general al Muzeului Satului din Bucureşti, Mihai Olărescu, artistul Ion Tămâian şi Carmen Drăgan (redactor Jurnalul de bucătărie). Aceştia au apreciat gustul preparatelor, forma de prezentare, originalitatea şi creativitatea maeştrilor bucătari.

Concurenţii

Cei nouă bucătari, care s-au întrecut pentru câştigarea Trofeului Cartoful de Argint (argint, pentru că Republica Peru este principalul producător al acestui metal preţios) au fost talentaţi, creativi şi bine pregătiţi. Am încercat să aflăm şi noi câteva dintre secretele preparatelor gătite de ei. "Reţeta pe care am preparat-o azi este o invenţie proprie. Foarte mulţi bucătari pot găti o dantelă de parmezan, dar eu am combinat-o şi cu câteva ierburi. Reţeta pe care am preparat-o la concurs poate fi gătită de orice gospodină acasă la ea, este vegetariană şi nu costă foarte mult", ne-a spus Mihai Pena, bucătar-şef la Rin Hotel.

Câteva declaraţii

Ne-au atras atenţia doi bucătari care găteau cartofi prăjiţi. Am aflat că sunt din America. Unul dintre ei, Armand Olvedi, este originar din România şi a plecat din ţară de foarte mulţi ani, iar acum a revenit şi are un restaurant mexican în Bucureşti.

"Bucătăria mexicană este foarte bine primită în România, dar are un stigmat, pentru că se spune că este foarte iute. Nu este iute! Poţi prepara bucatele aşa cum doreşti, mai picante sau mai puţin picante. Bucătăria mexicană este deosebit de savuroasă, se găteşte foarte repede şi este foarte simplă, iar eu sunt îndrăgostit de ea. În concurs am preparat cartofi prăjiţi, papasitas, dar felul în care i-am gătit a fost deosebit. Am pregătit un produs special  din cartofi, roşii şi fasole. Am folosit pesmet de porumb, toate ingredinetele fiind din Peru, iar culorile sunt ale steagului mexican", ne-au declarat la final Armand Olvedi (inginer de meserie) şi Michael Turman (psiholog). "Reţeta pe care am preparat-o aici este simplă şi savuroasă – ne-a spus Alexandru Schenker. Viitorul bucătăriei româneşti va pleca de la simplu la sofisticat, apoi se va întoarce iar la simplu. Cel mai important pentru un bucătar este să ştie să jongleze cu imaginaţia, restul este pasiune".

Marele câştigător

Alături, un bucătar tânăr prepara dantelă din cartofi. "Bucătăria ideală, pentru mine, este gustoasă şi trebuie să placă oamenilor. Din punctul meu de vedere, o definesc două cuvinte: simplitate şi perfecţiune. Preparatul pe care l-am gătit aici este o reţetă franţuzească, pe care o fac mai toţi chefii din lume, deoarece cartofii gratinaţi la cuptor sunt ideali pentru garnitură. Fiind un concurs pe bază de cartofi m-am gândit să prepar un fel de bază cu sos de brânză Roquefort, iar dantela de cartofi să fie ceva crocant, care să-i dea altă nuanţă. Se poate prepara şi cu brânză gorgonzola", am aflat de la câştigătorul trofeului Cartoful de argint, Cătălin Cucu.

"Preparatul gătit de mine în concurs este o reţetă originală: bruschetă de cartofi cu umplutură de brânză, jambon şi verdeţuri"
Ilie Sandu - bucătar-şef la restaurantul Bella Venezia

Premianţii

Dintre cei nouă talentaţi maeştri culinari, care s-au întrecut în pregătirea celor mai savuroase reţete de cartofi, patru au luat premii. Premiul special oferit de Jurnalul de bucătărie a fost câştigat de Miguel Angel Gonzales Cordova; locul al III-lea – Alexandru Schenker şi-a adjudecat premiul oferit de Muzeul Satului; locul al II-lea – Ferhati Zitouni, câştigătorul Cartofului de Cristal (creat special pentru acest concurs de artistul sticlar Ion Tămâian); iar locul I şi câştigătorul Cartofului de Argint – Cătălin Cucu.

Gustos

"Ideea acestui concurs i-a venit soţului meu, care este pasionat de bucătărie şi de literatura de specialitate. Pentru că este Anul Internaţional al Cartofului, noi ne-am gândit că nu poate fi o altă modalitate mai savuroasă de a-l sărbători", ne-a spus cu amabilitate doamna Cristina Nicorici de Escala, soţia Excelenţei Sale Elard Escala. Şi pentru că a avut plăcerea să stea puţin de vorbă cu noi, am întrebat-o care sunt mâncărurile ei preferate. "Mâncărurile gustoase. Preparate româneşti mâncăm duminica, pentru că atunci gătesc eu". (Cristina Nicorici de Escala este de origine română.) "Soţul meu preferă supa de varză şi de văcuţă. Să ştiţi că nu e mare diferenţă între mâncărurile româneşti şi cele peruane. Ambele bucătării au la bază cartoful, şi peruanii mănâncă mămăligă, ca şi românii. Iar după cum ştiţi roşiile, cartofii, fasolea şi porumbul – toate aceste ingrediente sunt foarte folosite în bucătăria noastră tradiţională, românească – provin din Peru. Mie îmi place foarte mult să gătesc. Ador sarmalele, dar o să învăţ să le prepar, deocamdată mi le trimite mama", ne-a mai spus distinsa doamnă.

×
Subiecte în articol: cartofi concurs gastronomic