x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Mai mexican decât tequila

Mai mexican decât tequila

de Loreta Popa    |    23 Mai 2010   •   00:00
Mai mexican decât tequila

De 5 mai şi Ziua Internaţională a Bărbatului, El Torito a pregătit o petrecere-surpriză în stil fiesta mexicană celor care simt şi trăiesc în stil latin. Ziua de 5 mai este una importantă pentru Mexic, căci se sărbătoreşte victoria în faţa armatei franceze a împăratului Napoleon Bonaparte.

Seara extraordinară de la El Torito din Capitală a avut parte de o atmosferă relaxantă şi asemănătoare cu cea din vestitele haciendas. Soprana Ana Maria Petre, fiica fostului ambasador al României în Mexic, şi soţul său, solistul mexican Alfredo Camacho, au cântat câteva dintre piesele celebre ale mariachilor, iar şefa de cancelarie a Ambasadei Mexicului, doamna Patricia Deluera, a mărturisit celor prezenţi că ziua de 5 mai în istoria mexicană este ziua în care se sărbătoreşte victoria în faţa armatei franceze a împăratului Napoleon Bonaparte.

În ritm de muzică mexicană s-a lansat expoziţia de artă în cadrul căreia au putut fi admirate statuete din lemn pictate într-un mod ce-ţi tăia respiraţia, bijuterii fabricate manual şi tablouri de papel amate (material făcut din scoarţă de copac, ce se fierbe, după care se aplatizează manual cu pietre). Mâncărurile mexicane au fost savurate de cei prezenţi, la fel şi celebra margherita.

Mariachi înseamnă mult mai mult decât muzică. Este esenţa unei revoluţii culturale, exprimată de un grup de muzicanţi, purtând costume populare specifice, fiind o tradiţie valoroasă pentru mexicani şi o experienţă unică pentru străini. Cântecele interpretate de mariachi vorbesc despre iubire, trădare, moarte, politică, eroi revoluţionari şi chiar despre animale, una dintre cele mai cunoscute melodii fiind chiar "La Cucaracha".

Uşor de recunoscut prin hainele lor, asortate cu pălării cu boruri mari, primii mariachi au apărut în sudul statului Jalisco, pe la începuturile secolului al XIX-ale. Cel mai adesea erau angajaţi la una dintre numeroasele haciendas, unde cântau pentru distracţia stăpânilor, fiind mai mereu mult mai bine plătiţi decât alţi angajaţi. La începutul secolului al XX-lea, muzica lor era din nou la modă. Mai mexican decât tequila nu poate fi decât mariachi.

×
Subiecte în articol: spectator