x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Meniu printre stele

Meniu printre stele

de Jurnalul National    |    27 Feb 2008   •   00:00

Harald Wohlfahrt, unul dintre cei mai importanţi maeştri bucătari germani, a semnat un contract cu totul special. El va pregăti, începând de anul viitor, meniul astronauţilor de pe Staţia Spaţială Internaţională.

Harald Wohlfahrt, unul dintre cei mai importanţi maeştri bucătari germani, a semnat un contract cu totul special. El va pregăti, începând de anul viitor, meniul astronauţilor de pe Staţia Spaţială Internaţională. Preparatele vor trebui să îndeplinească însă câteva cerinţe stricte: să fie hrănitoare, foarte aromate (se pare că în spaţiu simţul gustului şi al mirosului se diminuează) şi, evident, gustoase. Inspirându-se din bucătăria germană, Harald Wohlfahrt va pregăti supe de cartofi, fileuri de vită cu sos balsamic şi piure de fasole albă, iar ca desert, compot de prune cu anason. În loc de vin, doar sucuri (sub formă de pudră, care se dizolvă în apă). Preparatele vor fi aranjate în cutii metalice etanşe şi trimise spre Staţia Spaţială în luna martie a anului viitor. Cine le va servi astro­nauţilor masa? În nici un caz Harald Wohlfahrt – “Nu, mulţumesc! Prefer să fiu cu picioarele pe pământ.” (S.C.)

 

Bucătăria veneţiană

“La Grande Cucina Veneziana” este un volum adresat celor care doresc să cunoască îndeaproape Veneţia, mai ales din punct de vedere gas­tronomic. Călătoria culinară are ca punct de pornire cele 135 de reţete grupa­te în prima car­te vene­ţiană de bu­ca­te, nu­mită pur şi simplu “Car­te pentru bu­cătar” (au­tor anonim) şi conti­nuă cu pre­paratele servite la petrecerile fastuoase din Cetatea Do­­gilor. (C.D.)

 

Fără dulciuri în închisori

Deţinuţii din New York vor avea toa­­te şansele să-şi păstreze sănătatea pe parcursul detenţiei, graţie noului program alimentar. Acesta va exclude din meniul zilnic dulciurile şi untul. La micul dejun se vor ser­vi fructe proaspete, pâine integrală, ce­reale şi lapte degresat. La prânz, friptură la grătar cu garnitură de orez şi morcovi fierţi. Imple­men­­tarea acestui me­niu nu va fi cos­tisi­toa­re, însă be­nefi­ciile vor fi mari. Cos­tul tra­ta­men­telor în cazul di­a­be­tului sau al bo­lilor cardia­ce este mult mai mare decât cel al unui meniu să­nă­­tos. (S.C.)

 

Campionatul de gătit în aer liber

Între 29 februarie şi 2 martie, Azuga va găzdui Cam­piona­tul Internaţional de Gătit în Aer Liber, la care sunt aş­tep­taţi să participe atât bucătari amatori, cât şi profesionişti. Competiţia este împărţită în două secţiuni: Clasa Artă Cu­linară (delicii culinare reci) şi Clasa Gătit în Aer Li­ber (preparate culinare la ceaun, la plită şi la grătar). Alte atracţii ale evenimentului vor fi prezentările şi degus­tările de vinuri, lansările de carte sau concertele. (S.C.)

 

Gust de Oscar

Cu ocazia galei Premiilor Oscar, Sakatos, un ma­es­tru bucătar american, a creat cinci feluri de mân­care, inspirate din produc­ţiile nominalizate. Acestea au fost servite la petrece­rea oficială organizată la New York. Dineul a înce­put cu o tar­tă cu păs­târ­nac coaptă, cu feliuţe de trufe negre şi sos peri­gour­dine. A urmat risotto cu sepie şi ciuperci, apoi calcan şi carne de vi­tă, toate inspirate din fil­mele pe care le-a vizionat în decursul unui weekend. (C.D.)

 

Cartea îndrăgostiţilor

Vrei să afli cum să scrii o poezie de dragoste, cum să pregăteşti un cocteil afrodiziac sau cum să petreci o cină ­romantică? Acum ai la îndemână “Cartea îndrăgostiţilor”, a ­scriitoarei Kate ­Gribble, apărută la ­Editura Runa. Volumul îţi dezvăluie câteva secrete. Şi tot din paginile ei te vei convinge că drumul spre inimă trece prin stomac. (C.D.)

 

Festivalul Nawabi

Timp de zece zile (15-25 februarie), Restaurantul Kha­zana din Dhaka, capitala Bangladeshului, a fost gazda unui festival gastronomic ce şi-a propus să-i iniţieze pe cli­enţi în tai­nele bucătăriei nawabi. Aceasta este una dintre cele mai importante bucătării indiene, caracterizată mai ales prin meticulozitate şi precizie. Ma­eştri bucă­tari sosiţi din India special pentru acest festival au pre­gătit, printre altele, “jehangir shorba” (carne de miel cu mirodenii şi şofran) sau “gobi mussallum” (conopidă umplută cu ierburi aromate şi prăjită pe grătar). (S.C.)

×
Subiecte în articol: food world