Harald Wohlfahrt, unul dintre cei mai importanţi maeştri bucătari germani, a semnat un contract cu totul special. El va pregăti, începând de anul viitor, meniul astronauţilor de pe Staţia Spaţială Internaţională.
Harald Wohlfahrt, unul dintre cei mai importanţi maeştri bucătari germani, a semnat un contract cu totul special. El va pregăti, începând de anul viitor, meniul astronauţilor de pe Staţia Spaţială Internaţională. Preparatele vor trebui să îndeplinească însă câteva cerinţe stricte: să fie hrănitoare, foarte aromate (se pare că în spaţiu simţul gustului şi al mirosului se diminuează) şi, evident, gustoase. Inspirându-se din bucătăria germană, Harald Wohlfahrt va pregăti supe de cartofi, fileuri de vită cu sos balsamic şi piure de fasole albă, iar ca desert, compot de prune cu anason. În loc de vin, doar sucuri (sub formă de pudră, care se dizolvă în apă). Preparatele vor fi aranjate în cutii metalice etanşe şi trimise spre Staţia Spaţială în luna martie a anului viitor. Cine le va servi astronauţilor masa? În nici un caz Harald Wohlfahrt – “Nu, mulţumesc! Prefer să fiu cu picioarele pe pământ.” (S.C.)
Bucătăria veneţiană
“La Grande Cucina Veneziana” este un volum adresat celor care doresc să cunoască îndeaproape Veneţia, mai ales din punct de vedere gastronomic. Călătoria culinară are ca punct de pornire cele 135 de reţete grupate în prima carte veneţiană de bucate, numită pur şi simplu “Carte pentru bucătar” (autor anonim) şi continuă cu preparatele servite la petrecerile fastuoase din Cetatea Dogilor. (C.D.)
Fără dulciuri în închisori
Deţinuţii din New York vor avea toate şansele să-şi păstreze sănătatea pe parcursul detenţiei, graţie noului program alimentar. Acesta va exclude din meniul zilnic dulciurile şi untul. La micul dejun se vor servi fructe proaspete, pâine integrală, cereale şi lapte degresat. La prânz, friptură la grătar cu garnitură de orez şi morcovi fierţi. Implementarea acestui meniu nu va fi costisitoare, însă beneficiile vor fi mari. Costul tratamentelor în cazul diabetului sau al bolilor cardiace este mult mai mare decât cel al unui meniu sănătos. (S.C.)
Campionatul de gătit în aer liber
Între 29 februarie şi 2 martie, Azuga va găzdui Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber, la care sunt aşteptaţi să participe atât bucătari amatori, cât şi profesionişti. Competiţia este împărţită în două secţiuni: Clasa Artă Culinară (delicii culinare reci) şi Clasa Gătit în Aer Liber (preparate culinare la ceaun, la plită şi la grătar). Alte atracţii ale evenimentului vor fi prezentările şi degustările de vinuri, lansările de carte sau concertele. (S.C.)
Gust de Oscar
Cu ocazia galei Premiilor Oscar, Sakatos, un maestru bucătar american, a creat cinci feluri de mâncare, inspirate din producţiile nominalizate. Acestea au fost servite la petrecerea oficială organizată la New York. Dineul a început cu o tartă cu păstârnac coaptă, cu feliuţe de trufe negre şi sos perigourdine. A urmat risotto cu sepie şi ciuperci, apoi calcan şi carne de vită, toate inspirate din filmele pe care le-a vizionat în decursul unui weekend. (C.D.)
Cartea îndrăgostiţilor
Vrei să afli cum să scrii o poezie de dragoste, cum să pregăteşti un cocteil afrodiziac sau cum să petreci o cină romantică? Acum ai la îndemână “Cartea îndrăgostiţilor”, a scriitoarei Kate Gribble, apărută la Editura Runa. Volumul îţi dezvăluie câteva secrete. Şi tot din paginile ei te vei convinge că drumul spre inimă trece prin stomac. (C.D.)
Festivalul Nawabi
Timp de zece zile (15-25 februarie), Restaurantul Khazana din Dhaka, capitala Bangladeshului, a fost gazda unui festival gastronomic ce şi-a propus să-i iniţieze pe clienţi în tainele bucătăriei nawabi. Aceasta este una dintre cele mai importante bucătării indiene, caracterizată mai ales prin meticulozitate şi precizie. Maeştri bucătari sosiţi din India special pentru acest festival au pregătit, printre altele, “jehangir shorba” (carne de miel cu mirodenii şi şofran) sau “gobi mussallum” (conopidă umplută cu ierburi aromate şi prăjită pe grătar). (S.C.)