Ficăţeii de pasăre cu ceapă prăjită• Salata de vinete cu roşii
“Plantează o ridiche şi vei obţine o ridiche fără nici o îndoială. Iată de ce îmi plac mai mult legumele: întotdeauna ştii ce se întâmplă cu ele!”
Tom Jones şi Harvey Schmidt
Roxana Gherghinescu, Bucureşti
Ficăţeii de pasăre cu ceapă prăjită se pot face din următoarele ingrediente: un kg ficăţei, un kg ceapă, ulei pentru prăjit, sare, piper, 1,5 kg cartofi.
Preparare: Se curăţă cartofii, se spală şi se pun la fiert în apă cu un praf de sare. Se spală ficăţeii şi se folosesc numai cei întregi, se pun la scurs, se usucă într-un prosop, apoi se prăjesc în ulei. Se scot într-un vas şi se lasă la cald. Se curăţă ceapa şi se taie solzişori, apoi se rumeneşte uşor. Cartofii fierţi se taie şi se montează pe un platou. În mijlocul platoului se face un gol, între cartofi, unde se pun ficăţeii, peste ei şi peste cartofi se pune ceapa prăjită. Se toarnă deasupra uleiul de la ceapă, după gust. Se drege de sare şi piper, eventual se ornează cu verdeaţă şi se servesc alături de o salată de sezon.
Elena Ciontea, Lehliu
Pentru salata de vinete cu roşii aveţi nevoie de următoarele ingrediente: 4 vinete, 6 roşii, 4 cepe, sare, un pahar de ulei, 5 căţei de usturoi.
Preparare: Se pun
vinetele şi roşiile la copt. Ceapa se curăţă şi se taie mărunt, apoi se înăbuşă
în ulei. Usturoiul se curăţă şi se pisează bine. Vinetele
coapte se curăţă, se lasă la scurs şi se toacă bine. Roşiile se descojesc, se scurg şi se toacă, apoi
se amestecă împreună cu vinetele şi ceapa cu uleiul în care s-a prăjit.
Se omogenizează bine, se adaugă usturoiul şi se drege de
sare.
După gust se mai adaugă ulei. Se serveşte ca fel unic, alături
de cartofi fierţi sau prăjiţi.