x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Meniuri cu timbru

Meniuri cu timbru

07 Ian 2009   •   00:00

"Mănânci prea mult, vei tremura ca un peşte; mănânci mai puţin, vei sări ca o gazelă"
proverb afgan



CRISTINA DUMITRESCU, ABRUD. Pentru prăjitura de nuci şi zahăr ars aveţi nevoie de ingredientele: 4 gălbenuşuri, un pachet de unt, o cană de zahăr, 100 g nuci tăiate, 4 foi de doboş (din comerţ), un pahar de zahăr pentru ars, esenţă de rom.

Preparare: Ardeţi uşor zahărul din pahar, adăugaţi nucile, apoi turnaţi în strat subţire, într-o farfurie groasă, unsă cu unt. Lăsaţi la răcit, apoi spargeţi bucăţele. Frecaţi untul cu zahărul din cană şi un praf de sare, până se face spumă, apoi adăugaţi pe rând, frecând mereu, gălbenuşurile şi esenţa de rom. Încorporaţi şi bucăţelele de zahăr ars cu nuci. Ungeţi repede foile de doboş, punându-le una peste alta, ultima rămânând neunsă. Aşezaţi pe ultima un tocător sau o carte, pentru presare uşoară. După o oră, tăiaţi pătrăţele sau romburi, cu un cuţit ud.

RODICA POPOVICI, RÂMNICUL SĂRAT. Sufleul de ţelină se obţine din următoarele ingrediente: 4 ţeline potrivite, 5 ouă, o ceşcuţă de lapte şi una de suc de roşii, un pahar smântână, 75 g unt, o lingură făină, o linguriţă zahăr, sare.

Preparare: Curăţaţi ţelina şi puneţi-o la fiert în apă cu sare, apoi o daţi prin sită. Piureul obţinut îl amestecaţi cu o treime din unt şi daţi la foc mic, să mai scadă. Faceţi un sos alb din smântână, unt, făină şi lapte, pe care-l amestecaţi cu piureul de ţelină, zahărul şi sucul de roşii. Lăsaţi la răcit şi apoi omogenizaţi gălbenuşurile unul câte unul. Bateţi spumă albuşurile şi le încorporaţi, amestecând bine. Turnaţi compoziţia într-o formă unsă cu unt şi daţi la cuptor 25 minute, până se rumeneşte. Serviţi-o fierbinte! (V.B.)

×
Subiecte în articol: agenda