x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Meniuri cu timbru

Meniuri cu timbru

de Veronica Bectas    |    09 Iul 2009   •   00:00

"Pururea foamea-i tovarăşa omului leneş" Hesiod, poet antic grec



ANTONELA CRISTEA, FOCŞANI. Pentru un sirop de piersici deosebit aveţi nevoie de următoarele ingrediente: un kg piersici foarte coapte, 1/2 cană zahăr pudră, sucul de la două lămâi. Prepa­rare: Spălaţi piersicile şi scoa­te­ţi-le sâmburii, apoi le pasaţi printr-o si­tă deasă. Adăugaţi sucul de lămâie şi za­hă­­rul. A­mes­tecaţi bine cu o lingură de lemn, dre­­geţi de dulce şi apoi turnaţi su­cul în­tr-o sticlă. Păstraţi la frigider doar do­­uă-trei zile. Dintr-o cantitate mai mare de fructe puteţi pune sucul în sticle bine as­tupate şi apoi la fiert, într-un vas la bain-marie. Fierbeţi-le o oră, apoi lăsa­ţi-le la răcit până a doua zi. Scoateţi sticlele şi le păstraţi în cămară pentru la iarnă.

ALEXANDRA ULMUŞ, PITEŞTI.
O băutură ră­co­ritoare din vişine puteţi obţine din in­gre­dientele: un kg vişine foarte coap­te, o cană zahăr pudră, zeama de la o lă­mâ­ie, 1,5 l apă minerală, votcă după do­rin­ţă. Preparare: Curăţaţi vişinele de co­di­ţe şi sâmburi, striviţi-le uşor într-un cas­­tron şi presăraţi jumătate din cantita­tea de zahăr. Amestecaţi şi daţi la frigi­der. A do­ua zi striviţi bine fructele printr-o stre­cu­­ră­­toa­re, apoi filtraţi sucul printr-un ti­fon. Trebuie să obţineţi cel puţin 500 ml de suc la un kilogram de fructe. Puneţi zeama de lămâie, restul de zahăr şi ames­tecaţi bine până se topeşte tot zahărul. Sfărâ­maţi zece sâmburi de vişi­nă, puneţi-i într-o legăturică din tifon şi o lăsaţi în sucul obţinut pentru o aro­mă mai puternică, apoi introduceţi sucul în fri­­gider. După două ore, scoateţi săcu­leţul şi amestecaţi sucul cu 1,5 l apă mi­ne­rală. Dregeţi de dulce. Serviţi în pa­ha­re glasate cu zahăr pudră, adăugaţi do­uă vişine la pahar şi cuburi de gheaţă. Pentru adulţi, turnaţi 25 ml votcă la fie­ca­­re pa­har, zeamă de lămâie şi ornaţi pa­­harul cu o feliuţă de lămâie, pentru a nu fi confundate cu cele fără alcool.

×
Subiecte în articol: sucul agenda