x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Micul dejun, energie

Micul dejun, energie

de Simona Chiriac    |    06 Mai 2010   •   00:00
Micul dejun, energie

Conform specialiştilor în nutriţie, un mic dejun sănătos poate face diferenţa între o zi încărcată cu probleme şi una reuşită. Explicaţia ar fi că alimentele naturale şi hrănitoare pot oferi organismului energia de care are nevoie pentru pentru a obţine performanţe mentale şi psihice.



"Un bol de cereale integrale cu lapte sau un iaurt cu pâine prăjită, un sandviş cu peşte sau fructele proaspete sunt alimente care pot asigura aportul caloric necesar fiecărei dimineţi. De asemenea, consumarea unei căni cu cafea solubilă dimineaţa ne energizează organismul, întrucât este un produs 100% natural, care ne ajută să ne concentrăm mai bine într-o zi plină de activităţi", declara Elena Casapu, specialist NESCAFE în nutriţie.


Topping ingenios şi delicios
Din cauză că oraşul Outback, din Australia, se confruntă cu cea mai mare invazie de lăcuste din ultimii 30 de ani, insectele au devenit un topping tot mai apreciat în pizzeriile şi în restaurantele din ţară. Ideea a fost preluată şi de Joe Carrazzal, patronul Pizza Café, din oraşul Mildura. "Este o idee minunată şi mă bucur că am adoptat-o. Lăcustele sunt acum peste tot în oraş. Trebuie doar să ies afară, să le prind şi să le introduc în cuptor. Sunt delicioase", a spus Joe Carrazzal.


Dependent de plăcintă
Din punct de vedere culinar, de-a lungul timpului, fiecare preşedinte american a avut câte o preferinţă. Ronald Reagan nu se despărţea de jeleuri, pe când Bill Clinton savura cu plăcere mâncarea de tip fast-food. Actualul preşedinte american, Barack Obama, este un fan al... plăcintelor. David Axelrod, consilier prezidenţial, merge mai departe, afirmând că preşedintele este pur şi simplu dependent de plăcinte, motiv pentru care a trebuit să se separe de cofetarul-şef al Casei Albe. Cu toate acestea, practicarea regulată a sporturilor preferate îi conferă preşedintelui o sănătate perfectă.


Târgul tradiţiilor
Ca de fiecare dată, Conviviumul Slow Food Braşov şi Asociaţia "Roadele Pământului" au avut grijă ca braşovenii să fie răsfăţaţi. Cei prezenţi la sfârşitul lunii aprilie în Piaţa Sfatului au putut gusta gemuri, sucuri naturale de mere, brânzeturi, păstrăvi în hârzob de brad şi cu aromă de cetină, ulei presat la rece şi turtă dulce. La această ediţie au fost prezenţi şi producători italieni de mezeluri şi brânzeturi. Din Franţa au ajuns cele mai bune sortimente de vin şi brânză, iar din Ungaria, renumitul marţipan.


Bucate alese
În zilele de 1 şi 2 mai, la ARK Bursa Mărfurilor din Calea Rahovei, vizavi de Piaţa de Flori Coşbuc, a avut loc Târgul Ţăranului organizat de Slow Food Bucureşti-Valahia Gusturilor şi de Asociaţia Grupul de Iniţiativă Radu Anton Roman. În cadrul evenimentului a fost deschis atelierul culinar "La ciorbărie", unde s-au preparat supe şi ciorbe, iar producătorii tradiţionali au venit cu brânză de burduf cu busuioc, caşcaval cu piper, pastramă de curcan şi de raţă, pâine de casă cu măsline etc.


Valea Izei
În primele două zile din luna mai, Muzeul Ţăranului Român a căpătat parfum de bucate maramureşene. S-au întins mese mari cu sarmale, plăcinte, cârnaţi şi prăjituri, gătite după vechile tradiţii din nordul ţării. Nu au lipsit nici meşterii populari care i-au îmbiat pe vizitatori să admire cergile de lână, vasele de lut, costumele populare cusute cu migală, dar şi măştile ce-şi intră în rol în timpul datinilor vechi de când lumea.


Aniversare
În zilele de 23, 30 aprilie şi 7 mai, Uniunea Elenă din România va sărbători printr-un program special împlinirea a 20 de ani de activitate. Bucureştenii care vor ajunge la City Mall vor avea parte de demonstraţii culinare (reprezentanţii revistei Good Food vor pregăti specialităţi tradiţionale greceşti) şi spectacole de muzică şi dansuri greceşti. Cel mai norocos dintre cei prezenţi va putea câştiga la tombolă o excursie pentru două persoane, patru nopţi, în Halkidiki.

×
Subiecte în articol: food world