x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Monede de 2 euro false, greu de depistat

Monede de 2 euro false, greu de depistat

19 Ian 2005   •   00:00

Monezile euro au fost tot mai vizate de falsificatori in anul 2004. Fata de anul anterior, numarul monezilor falsificate confiscate de autoritatile europene s-a triplat, se arata intr-un raport al Olaf, organismul european de lupta impotriva fraudei.

ESTIMARI. Totodata, Olaf apreciaza ca numarul monezilor false confiscate anul aceasta, 74.564, prin comparatie cu 26.191 in 2003, este totusi mic, daca se ia in considerare faptul ca autoritatile au reusit sa confiste cu mult mai multe monezi nationale falsificate. "Numarul total al monezilor false descoperite este destul de mic fata de numarul de monezi nationale false confiscate", subliniaza raportul Olaf.

In total, se estimeaza ca aproape 55 de miliarde de monezi euro false se afla in circulatie, in prezent, in Europa. Preferatii falsificatorilor sunt banutii de 2 euro, care reprezinta peste 86% din totalul monezilor confiscate in anul 2004. Mai mult, se pare ca infractorii care vor sa faca "un ban cinstit" imitand moneda unica europeana prefera monezile de origine germana si, in ordine descrescatoare, pe cele de origine franceza, spaniola, belgiana si italiana.

INGRIJORARE. Cu toate ca nu s-a inregistrat o crestere spectaculoasa a numarului de euro falsificati, autoritatile europene sunt ingrijorate de faptul ca falsurile sunt din ce in ce mai greu de depistat. Un reprezentant al Olaf a recunoscut ca "in 2004, falsurile au devenit din ce in ce mai bune din punct de vedere calitativ", adaugand ca "unele monede false de 2 euro sunt foarte greu de depistat cu ochiul liber". Problema este ca infractorii au devenit mai indrazneti si au trecut deja la falsificarea bancnotelor euro, care au fost confiscate in numar de 594.000 doar anul acesta. (Ana Ilie)

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul false