x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Nasterea care te surprinde

Nasterea care te surprinde

10 Apr 2006   •   00:00

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, o nastere este considerata prematura cand se intampla intre a 29-a si a 37-a saptamana de sarcina, iar produsul de conceptie, care trebuie sa cantareasca aproximativ un kilogram, este considerat nou-nascut. Inaintea acestei perioade, expulzarea fatului din cavitatea uterina este considerata avort. Medicul obstetrician impreuna cu medicul neonatolog decid cand este vorba despre nastere prematura sau avort spontan.

Sanse de viata

Posibilitatile de recuperare a prematurilor s-au dezvoltat atat de mult in ultima perioada, incat acestia au sansa de a supravietui de la varste din ce in ce mai mici, chiar si atunci cand cantaresc 600-700 de grame. Nasterile premature sunt destul de frecvente, reprezentand 5%-7% din totalul nasterilor si prima cauza de mortalitate neonatala.

Cei mai multi prematuri (mai ales cei peste 1.500 de grame si nascuti dupa 35 de saptamani de sarcina) au un comportament aproape normal, tipa la venirea pe lume si respira cvasinormal. Cei sub 1.500 de grame sunt de obicei inactivi.

Cum se produce o nastere prematura? Explica dr. Gabriel Lemnete, medic primar obstetrica ginecologie la Spitalul Clinic "Gh. Polizu": "Inainte de 37 de saptamani de sarcina, femeia este luata prin surprindere de contractii uterine dureroase, moment in care se deschide canalul cervical, se rup membranele sau se rupe apa, cum se spune in popor, si incepe sa piarda lichidul amniotic".

Desi este un incident intempestiv, nasterea prematura nu apare din cauza unei probleme imediate, ci se produce din pricina unor factori de risc la care este predispusa mama inainte de a ramane insarcinata sau care survin treptat pe parcursul sarcinii. Important este ca aceste riscuri sa fie depistate din vreme prin monitorizarea corecta a sarcinii, astfel incat sa se adopte masurile necesare pentru prevenirea nasterii premature.

Cauze si prevenire

In masura in care femeia insarcinata este preocupata de starea ei si a viitorului copil, iar obstetricianul monitorizeaza si evalueaza corect sarcina, cunoasterea cauzelor de aparitie a prematuritatii poate conduce in foarte multe cazuri la prevenirea acestei situatii.

Exista o categorie de factori de risc legati de structura anatomica a femeii: colul uterin scurt (sub 3,5 cm). Alte cauze tin de patologia uterina dobandita sau agravata in timpul sarcinii: infectii urinare, toxoplasmoza. Interventiile anterioare sarcinii la nivelul colului uterin (chiuretajele), care agreseaza orificiul acestuia, precum si leziunile colului uterin pot conduce la nastere inainte de termen. Exista factori de risc determinati si de anomalii ale placentei (placenta previa), de excesul sau de lipsa lichidului amniotic. Sarcina survenita la varste extreme – la 13-14 ani sau dupa 40 de ani – reprezinta un alt pericol de prematuritate. De asemenea, femeile cu sarcina multipla sau cele care au nascut de peste trei ori sunt predispuse la nastere prematura.

Pentru a declansa o nastere prematura in cazul unei gravide la risc este suficienta o mica abatere precum urcatul scarilor intre doua etaje. Factorii psihologici (stresul, daca mama nu-si doreste copilul, conflictele familiale), oboseala pot contribui de asemenea la aparitia nasterii premature. Oricum, dupa 32 de saptamani, gravida nu trebuie sa depaseasca la o ora distanta locul unde va naste.

Pregatirea pentru nastere

Multe femei, cand ajung la 35 de saptamani de sarcina, obisnuiesc sa spuna: "Uf, de-abia astept sa scap de greutatea din pantece, as face orice sa nasc". Este total gresit sa-si doreasca acest lucru. Pe langa faptul ca pun in pericol sanatatea pruncului, isi compromit si propria sanatate, pentru ca organismul lor nu este inca pregatit pentru nastere, avertizeaza dr. Gabriel Lemnete. "In cele 40 de saptamani de sarcina, corpul viitoarei mame se pregateste pentru momentul aducerii pe lume a copilului. Organismul isi adapteaza functia cardiovasculara si respiratorie, activitatea hormonala. De aceea, daca nasterea se produce mai devreme, corpul femeii este luat prin surprindere."

O nastere prematura inseamna pentru femeie un efort biologic cu cel putin 40% mai mare decat nasterea la termen. In plus, durerile nasterii sunt mai intense. In cazul femeilor care nasc inainte de termen, lactatia se declanseaza mai tarziu, ceea ce este un factor de stres suplimentar pentru proaspetele mamici. Mai mult, sistemul lor imunitar este scazut, motiv pentru care sunt predispuse la infectii. Totodata, sunt expuse mai multor complicatii postnatale (sangerari, tromboze) decat cele care duc sarcina la termen.

"Exista doua nuante in privinta pericolului de nastere prematura: unele femei prezinta sarcina cu iminenta de nastere prematura, iar altele, sarcina cu potential de nastere prematura. In cazul primei categorii este necesara de multe ori spitalizarea, pe cand in cazul celorlalte sunt suficiente monitorizarea sarcinii, administrarea unor tratamente preventive, limitarea activitatii, evitarea factorilor de stres etc. Femeile responsabile, care respecta masurile de prevenire, chiar daca prezinta riscul de nastere prematura, au sansa de a duce sarcina la termen sau cat mai aproape de cele 40 de saptamani" - Gabriel Lemnete, medic primar obstetrica ginecologie

INGRIJIRE. Dezvoltarea fizica si psihica a unui copil prematur depinde in mare masura de ingrijirile acordate imediat dupa nastere de medici, dar si de mama, si de intreaga familie. Dr. Gabriel Lemnete cunoaste multi prematuri care au ajuns la 25-35 de ani adulti perfect normali din punct de vedere psihosomatic, fiind foarte bine ingrijiti de neonatolog, de pediatru, de familie, mai ales in primii trei ani de viata.

OPTIMISM. In familiile unde exista un copil nascut prematur nu trebuie sa se considere acest lucru o drama, ci, dimpotriva, o motivatie suplimentara pentru a acorda micutului toata grija si dragostea de care are absoluta nevoie. Daca depaseste momentele critice din primele luni de viata, copilul prematur nu ramane cu sechele si are sanse sa creasca frumos. Prematuritatea nu este un stigmat pentru toata viata.

SFATUL MEDICULUI
Fiecare sarcina are specificul ei, iar femeia gravida trebuie sa inteleaga foarte bine acest lucru. Medicul Gabriel Lemnete recomanda viitoarelor mamici sa se informeze si sa tina permanent legatura cu medicul care monitorizeaza sarcina, mai ales daca au mai avut avorturi spontane sau o nastere prematura. Sa renunte la automedicatie, dar si la refuzul de medicatie prescrisa de medic pe principiul "mai bine ma chinuiesc eu decat sa-i fac ceva rau copilului". In farmacii exista sute de medicamente care nu afecteaza deloc sarcina. Acestea sunt cunoscute de medic si de aceea este important ca gravida sa ia medicamente numai conform recomandarilor specialistului. De retinut ca aproximativ 20% dintre nasterile premature se produc din cauza ignorantei femeilor care refuza tratamentul prescris de medic, restrictionarea si adaptarea regimului de munca si de viata.
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul nastere sarcina prematura