x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Nu jigniti grasutii - Indiferent de fizic, copiii sunt copii

Nu jigniti grasutii - Indiferent de fizic, copiii sunt copii

de Roxana Ioana Ancuta    |    09 Iul 2006   •   00:00

Toata lumea merita dragoste si respect, indiferent de fizicul ori de numarul de kilograme pe care-l are.

IMPORTANT. Si micii grasuti au nevoie de apreciere
Toata lumea merita dragoste si respect, indiferent de fizicul ori de numarul de kilograme pe care-l are.

Invatand copiii sa-i respecte pe cei din jur, inclusiv pe supraponderali, ii invatam totodata sa se iubeasca si sa se respecte pe ei insisi. De asemenea, este important sa-i accepte in cercul lor de prieteni si pe copiii mai rotofei. In copilarie se intampla uneori ca micutii grasuti sa fie tinta glumelor de tot felul si sa se pricopseasca cu porecle neplacute. Se simt jigniti. Cu toate acestea, cateodata nu reactioneaza si, ceea ce este mai rau, se inchid in ei. Interiorizarea este aluatul perfect pentru instaurarea complexelor, a frustrarilor. Isi pierd respectul de sine, iar pentru a evita acest lucru nu evidentiati de fata cu ei problema pe care o au. O dieta impusa de medic, care sa cuprinda alimentatia adecvata si un program de educatie fizica, ii poate aduce la o greutate normala. Grasutul traieste anumite sentimente: se simte rusinat din pricina kilogramelor in plus, jena pe care numai el si cei ca el o inteleg. Ca fiecare om, si ei trebuie sa se simta importanti, apreciati si nu compatimiti.

Parerea psihologului - Excesele strica, stresul complica


Parintii care sunt prea stricti in disciplina impusa copiilor au mari sanse sa creasca niste mici obezi pana pe la varsta de sase ani, spun rapoartele unui studiu efectuat la Universitatea de Medicina din Boston. Si asta pentru ca, probabil, copiii ajung sa manance in exces ca urmare a stresului la care-i supune atitudinea parintilor. Cercetarile au descoperit, pe de alta parte, ca si parintii care sunt mult prea permisivi, prea indulgenti cu ai lor copii, pot avea astfel de surprize, dar, ce-i drept, efectul nu este atat de dramatic precum in cazul copiilor crescuti dupa un program disciplinar sever.

Cea mai buna alegere ar fi o cale de mijloc sau o "discutie" calma, fata in fata cu micutul. Cu calm se pot rezolva multe probleme.

×
Subiecte în articol: lumea copiilor